Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Два нови бургаски проекта свързват в едно медицинската и социалната грижа

Два нови бургаски проекта свързват в едно медицинската и социалната грижа

Стартира изпълнението на два нови проекта, които свързват в едно медицинската и социалната грижа. Благодарение на тях ще бъдат създадени два центъра за дневна грижа - единият за деца с церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания, а другият за хора с ментални проблеми.

Стартира изпълнението на два нови проекта, които свързват в едномедицинската и социалната грижа. Благодарениена тях ще бъдат създадени два центъра за дневна грижа - единият за деца сцеребрална парализа, аутизъм и соматични увреждания, а другият за хора сментални проблеми.

Сред най-важните ефекти от реализацията на проектите евъзможността членове на семействата, които в момента обгрижват постояннороднините си с такива диагнози, да ги поверяват на ангажирани специалисти за по8 часа през всеки от работните дни. Така те ще имат възможността да сереализират професионално, да си почиват и да водят социален живот.Социализацията на самите пациенти е другият търсен ефект, защото стоенето самвкъщи само усложнява тяхното положение.

Подробностиза двата проекта днес представиха зам.-кметовете Атанаска Николова и д-р ЛорисМануелян, Мая Велчева – директор “Европейски политики”, Мая Казанджиева –директор “Социални дейности” в Община Бургас. В срещата участваха още ТониКостова - директор „Социално подпомагане”- Бургас, директорът на РЗИ-Бургас д-рГеорги Паздеров и експерти от бургаския Център за психично здраве.

Първиятпроект се нарича „Създаване на център за рехабилитация и психологическаподкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични уврежданияи техните семейства на територията на община Бургас“, ДБФП №: РД- 13- 144/ 14.09.2015 г. Стойността му е 616 000 лева.

Той предвижда изграждане напристройка и преустройство на съществуваща сграда по плана на вилна зона"Минерални бани". Новият комплекс ще бъде с най-модерно обзавеждане испециализирано оборудване.

По проекта ще бъдат обучени медицински инемедицински специалисти за работа с тази целева група: педиатър, психиатър,невролог, физиотерапевт, кинезитерапевт, рехабилитатор, психолог, логопед,социален педагог и помощен персонал-санитари. Предстои и обучение на 80родители на деца, страдащи от ДЦП, соматични увреждания, аутизъм.

СъздадениятЦентър за рехабилитация и психологическа подкрепа ще има капацитет за 20посещения на ден. Община Бургас има желание да надгради този проект, катопострои и малък басейн за рехабилитационните нужди на децата, който да се пълнис минерална вода от собствен източник.

Вториятпроект се нарича „Развиване на нови услуги в Дневен център за социалнарехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства на територията наобщина Бургас“, мярка 1: „Подобряване на системата за психично здраве набългарските граждани“. Стойността му е 333 000 лева.

В тозидневен център специалисти ще работят за социалната рехабилитация на хората спсихически проблеми. Центърът ще се намира на втория етаж в сградата на бившияОтрезвител. Там предстои да бъде извършен основен ремонт. Впоследствие ще бъдедоставено обзавеждане и специализирано медицинско оборудване.

В дневния центърще се предлагат различни видове терапия, кулинарни, музикални и арт занимания.Предвижда се той да обслужва около 30 пациенти на възраст между 18 и 65 години.За тях ще се грижат обучени медицински специалисти и немедицински кадри:психиатри, психолози, социолози, здравни медиатори, санитари. 

И дватапроекта се осъществяват  по програма BG07„Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Финансовия механизъм наЕвропейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансовмеханизъм (НФМ) 2009-2014 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега