Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дянков развърза кесията, отпуска 10 млн. лева за археология за 2013-а

Дянков развърза кесията, отпуска 10 млн. лева за археология за 2013-а

През тази година за археология са отпуснати 3 милиона лева, а средствата предвидени за догодина ще бъдат около 10 милиона лева.

През тази година за археология са отпуснати 3 милиона лева, а средствата предвидени за догодина ще бъдат около 10 милиона лева. Това заяви финансист номер 1 на страната Симеон Дянков при посещението си в Синеморец. Причина за официалната визита стана монетното съкровище, открито от проф. Даниела Агре и екипа ѝ.

На място министър Дянков заяви, че спешно ще се отпуснат пари за продължаването на разкопките в Синеморец, а догодина средствата за Синеморец ще бъдат значително повече. Освен това Симеон Дянков каза, че другата седмица ще обсъдят в Министерски съвет, колко пари ще се отпуснат допълнително за консервирането и реставрирането на сребърните монети. След това съкровището ще бъде експонирано в новооткрития Исторически музей в Царево.

Припомняме, че съкровището, намерено от екипа на проф. Даниела Агре край Синеморец е било скрито в трезор между скалите, непосредствено до кулата, пред крепостна стена. Там е бил домът на изключително богатия владетел на Странджа Кортодзунтос. Те са в керамичен съд, който е бил запечатан с олово, а върху него е бил поставен съд изработен на ръка, след което заровен между скалите. Предполага се, че обитателите на дома са ги скрили по време на пожар, в който цялата постройка е изгоряла.

Повечето от монетите са на Лизимах. Има и на  Антиох, Селевкт и Никатор. Те са приблизително от III век пр. Хр. Монетите са в много добро състояние и с голям номинал. Те са около 200 и тежат 4 килограма. Според археолозите стойността им е изключително висока, a значението им за нумизматиката е от огромно значение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега