Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

EFSA: Карамеленият оцветител е напълно безопасен за здравето

EFSA: Карамеленият оцветител е напълно безопасен за здравето

В официално становище Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) категорично потвърждава безопасния характер на карамеления оцветител, използван във хранително-вкусовата и безалкохолна индустрия, след подробен преглед на научните доказателства към настоящия момент. Това става след като световните медии пуснаха новината, че напитките Coca-Cola и Pepsi могат да предизвикат рак.

В официално становище Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) категорично потвърждава безопасния характер на карамеления оцветител, използван във хранително-вкусовата и безалкохолна индустрия, след подробен преглед на научните доказателства към настоящия момент. Това става след като световните медии пуснаха новината, че напитките Coca-Cola и Pepsi могат да предизвикат рак.

Становището е, че наличието на 4-MEI в карамеления оцветител не представлява заплаха за здравето на потребителите.  Водещи регулаторни институции от цял свят се обединяват в позицията, че съставката е безопасна за влагане в храни и напитки. През ноември 2011 год. Министерството на здравеопазването в Канада оповести, че веществото 4-MEI, което се открива в някои карамелови оцветители „не представлява риск” за потребителите, а също така Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) одобри карамела като оцветяваща съставка и го вписа като „общопризната безопасна хранителна съставка”. 

Коментарът на експерти от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата по отношение на изследване на Център за научни изследвания в обществен интерес (CSPI), свързващо карамела с повишен риск от ракови образувания при гризачи е, че „потребителят трябва да консумира 1000 кена безалкохолна напитка дневно, за да достигне до дозите посочени в изследването”, като тази консумация трябва да продължи през целия живот.   

4-MEI се формира в определени храни като карамела например по време на процесите на топлинна обработка. Минимални количества от веществото могат да бъдат открити в голям брой храни и напитки като хляб и тестени изделия, кафе, бира, соев сос и други.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега