Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК: Няма официално изявление на Турция по въпроса с атомната елцентрала, близо до Резово

ЕК: Няма официално изявление на Турция по въпроса с атомната елцентрала, близо до Резово

След като евродепутатът д-р Андрей Ковачев отправи въпрос, с искане за писмен отговор, до Европейската Комисия относно информация в турски и европейски медии, според които Турция планира строежа на три нови атомни електроцентрали, едната от които до село Резово, от Комисията са му отговорили, че не е известена за официално изявление на турските власти по този въпрос, нито разполага с друга информация

След като евродепутатът д-р Андрей Ковачев отправи въпрос, с искане за писмен отговор, до Европейската Комисия относно информация в турски и европейски медии, според които Турция планира строежа на три нови атомни електроцентрали, едната от които в близост до град Igneada, разположен на 12 км от границата с ЕС, на българо-турската граница, до село Резово, от Комисията са му отговорили, че не е известено официално изявление на турските власти по този въпрос, нито разполага с друга информация.

От Комисията посочват, че в качеството си на страна кандидат Турция е длъжна постепенно да приведе своето законодателство в съответствие с всички достижения на правото на ЕС в областта на ядрената безопасност.  Сред тях била  и директивата за ядрената безопасност, която държавите-членки трябва да транспонират до 22 юли 2011 г.

„Ползването на атомна енергия, по принцип е суверенно решение на всяка страна. Такова решение следва да се основава на способността на страната да осигури високо равнище на безопасност, сигурност и предпазни мерки през целия жизнен цикъл на ядрената инсталация в съответствие с международните конвенции и най-добри практики. Това винаги е било важен елемент от политиката на разширяване на ЕС”, отбелязват от ЕК.

Атомната енергия, ядрената безопасност и защитата от радиация са включени в глава 15 (Енергетика) от преговорите. Комисията счита, че Турция е достатъчно подготвена, за да започне преговори по тази глава.   Съветът обаче все още не е постигнал единодушно решение в това отношение и понастоящем в тази област не се водят преговори с Турция., се казва още в писменото становище от ЕК до евродепутатът д-р Ковачев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега