Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕK предложи варианти за облигации за еврозоната

ЕK предложи варианти за облигации за еврозоната

Европейската комисия предложи 3 варианта за общи дългови облигации за еврозоната, наречени "облигации за стабилност". Те ще дадат възможност дългът на отделни държави да се гарантира от еврозоната.

Европейската комисия предложи 3 варианта за общи дългови облигации за еврозоната, наречени "облигации за стабилност". Те ще дадат възможност дългът на отделни държави да се гарантира от еврозоната. Разликите между отделните варианти се свеждат до това дали да бъдат издавани общи облигации за целия док в еврозоната или само за този на отделни страни и дали облигациите да бъдат гарантирани от всички държави, които използват Еврото, пише БНР.

Комисията засега няма предпочитания и ще остави предстоящите обсъждания да очертаят най-приемливата, заяви Жозе Мануел Барозу. Той отхвърли съмненията дали еврокомисията има правомощия и легитимност да предлага подобни общи облигации с въпроса: Кой друг има правомощията да го направи. Барозу се усъмни в обявената нееднократно съпротива на Германия. Той припомни, че много пъти една или друга страна е била категорично против дадена мярка, но след преговори и дискусии я е приемала.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу призна, че "облигациите на стабилност" не могат да заменят реформите, но ще помогнат за възстановяване на доверието. Облигациите за стабилност няма да разрешат непосредствените ни проблеми и не могат да заменят реформите, които са необходими в страни, които в момента са подложени на натиск. Но също така е важно да покажем на общественото мнение и на международните инвеститори, че сме сериозни по отношение на по-силното управление в еврозоната както за дисциплината, така и за сближаването.

Облигациите за стабилност са пример точно за това - пример за засилено управление, за силна воля да живеем заедно в еврозоната и добър пример за дисциплина и сближаване, обясни Барозу. Еврооблигациите са част от цялостен пакет с мерки, които трябва да гарантират, че бюджетният дефицит на страните от еврозоната няма да надвишава лимита от 3 процента, изискуем и в момента.

Мерките предвиждат Еврокомисията да преглежда проектобюджетите на държавите в еврозоната до средата на месец октомври и да изисква промени, ако те не отговарят на бюджетните европравила. Брюксел предлага също да бъде създадена законова база за строго наблюдение на политиките на страна, която вече получава финансова помощ от еврозоната или е изправена пред финансова нестабилност. Аргументът на Барозу бе, че без общо стриктно управление ще е много трудно, ако не и невъзможно да се поддържа обща валута.

Пакетът, който Комисията прие днес, е за стабилност и допълнително укрепване на икономическото управление. Той е също за краткосрочните и дългосрочните изгледи за нашия съюз и нашата валута - еврото. Смятаме, че ще успеем да възстановим доверието, само ако признаем, че настоящата криза изисква не само спешни мерки, но и дълготрайни решения за структурните предизвикателства, които тази криза разкри, каза Барозу.

Пакетът с икономически мерки, предложен днес от Европейската комисия, няма магически да изведе еврозоната от дълговата криза, но ще помогне за систематична работа по въпроса. Това подчерта еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен на пресконференцията в Брюксел.

Няма сребърен куршум, който да ни изведе от кризата. Вместо това трябва да работим на всички необходими фронтове. Решенията на срещата на върха на еврозоната през октомври правят точно това и те биват прилагани в момента. Днешните предложения надграждат решенията на срещата на върха на еврозоната и осигуряват балансирана, но непоколебима пътна карта за значително укрепено икономическо управление, придружено от възможност за облигации за стабилност, каза Оли Рен.

Еврокомисарят допълни, че Брюксел се старае да пази интересите на всички страни-членки на Европейския съюз. Комисията има конкретната задача да защитава интересите на всички страни-членки, да пази единния пазар и да гарантира, че промените в икономическото управление се осъществяват по прозрачен, демократичен и общностен начин, обясни Рен.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега