Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК предприема действия срещу три нарушения, допуснати от България

ЕК предприема действия срещу три нарушения, допуснати от България

Европейската комисия прие днес ноемврийския пакет от процедури за нарушение.

Европейската комисия прие днес ноемврийския пакет от процедури за нарушение. ЕК предприема действия срещу три нарушения, допуснати от България, засягащи електронните паспорти и електронните разрешения за пребиваване, финансовото отчитане и безопасността на крайбрежните води.

Европейската комисия ще сезира Съда на ЕС относно това, че България не е изпълнила изискването за създаване на единно звено за контакт, гарантиращо задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС относно сигурността на документите. Създаването на такова звено за контакт е задължително. То служи за обмен на информация, позволяваща достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на граждани на трети държави.

С обмена на сертификати посредством единните звена за контакт се предотвратява евентуален неразрешен прочит на биометричните характеристики, които се съхраняват в цифров формат в документите, а компетентните органи на държавите членки получават сигурен достъп до информацията в чиповете на биометрични паспорти, документи за пътуване и разрешения за пребиваване, издадени от други държави членки.

България не е въвела този важен аспект от законодателството на ЕС относно сигурността на документите, с което лишава другите държави членки от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти.

Освен това, Комисията поиска от България да въведе разпоредбите на ЕС относно финансовото отчитане. Директивата за счетоводството, която отменя две директиви на Съвета, има за цел да намали административната тежест за малките предприятия и да подобри качеството и съпоставимостта на информацията, оповестявана във финансовите доклади.

В нея се определят общовалидни за ЕС правила относно годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и свързаните доклади на някои видове предприятия. Държавите членки трябваше да въведат тези правила в националното си право до 20 юли 2015 г.

Тъй като българските органи не спазиха първоначалния срок, през септември 2015 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо. Днешното искане на Комисията е под формата на мотивирано становище. Ако България не предприеме необходимите действия в срок от два месеца, Комисията може да сезира Съда на ЕС.

Европейската комисия поиска България, Полша, Испания и Обединеното кралство да транспонират изцяло Директивата за енергийната ефективност. ЕС е въвел набор от правила, които да спомогнат за предотвратяване на аварии, както и за бързо и ефективно реагиране при възникването на такива аварии в инсталации за нефт или газ в крайбрежните води.

Държавите членки трябва да гарантират, че предприятията, на които те предоставят лиценз за проучване или производство, разполагат с достатъчно финансови ресурси и имат необходимия технически опит, както и че поддържат на разположение ресурси, към които да се прибегне при необходимост. Предприятията също така носят пълната отговорност за екологични щети, причинени на защитени видове и естествени местообитания.

Директивата трябваше да бъде транспонирана в националното право до 19 юли 2015 г. Днес Комисията изпрати мотивирани становища до България, Полша, Испания и Обединеното кралство, след като установи пропуски в националното законодателство, с което директивата се транспонира. Четирите държави членки разполагат с два месеца, за да изпълнят своите задължения; в противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега