Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Експозиция с артефакти от Бургаския парламент отвори врати в НХК

Експозиция с артефакти от Бургаския парламент отвори врати в НХК

Първият бюджет на града е от две страници

Любопитни административни документи, които са едни от най-старите в историята на град Бургас, реплика на първия бюджет на Община Бургас от 1879-та година (бел.ред. който е 2 страници), указания за избор на първия бургаски градски общински съвет, който се е състоял само от 9 общински съветници. Това са част от екземплярите, които са част от експозиция, представяща интересни артефакти и документи от историята на местния парламент. Тя се намира във фоайето на втория етаж на сградата на НХК.

"Документът за избор на първия бургаски градски общински съвет е издаден на три екземпляра - на български, турски и гръцки език", каза проф. Севдалина Турманова, председател на Общинския съвет. "Тук са изложени снимки с атмосферата на стария Бургас,  както и плакетите, които се връчват на удостоените с почетни отличия - почетен съветник на Община Бургас, почетен гражданин на Община Бургас, медал за достойна служба, ключът от Кулата на Община Бургас, както и почетната значка на Община Бургас", каза още Турманова. 

"Специално за изложбата ни беше представен и плакетът на композитора Тончо Русев - единственият носител в историята на Бургас на отличието "Кавалер на сребърния кръст". Този плакет се съхранява в кабинета на великия композитор и според думите на дъщеря му - Албена Русева, е най-скъпото и ценено от него приживе отличие. В рамките на няколко дни този плакет ще бъде изложен тук. От Бургаския исторически музей ни предоставиха плакетът на Емил Чакъров, с който той е бил удостоен посмъртно". 

Идеята на тази композиция е тя да бъде обогатявана, променяна във времето, да бъдат извадени други документи, предмети и любопитни артефакти, които са свързани с историята на Община Бургас, казаха още домакините. 

Любопитни подробности разказа и Данка Георгиева, директор на държавен архив град Бургас. "Архивът откликна на идеята на Общинския съвет да се покажат подобни документи, които се съхраняват от години и да се проследи развитието на институцията Общински съвет. Това е една изключително малка част от това, с което разполагаме. Постарахме се да покажем някои от най-характерните първи документи на града. Искам да обърна специално внимание на указанието на тогавашния секретар на ген. губертнатора на Източна Румелия Гавраил Кръстевич, който през 1884-та година става и генерал-губернатор.

В тази много скромна витрина няма как да бъде показано всичко. Берлинският договор разкъсва България много жестоко, Бургас попада в автономната област Източна Румелия и до 1885-та година се управлява чрез органическия устав. Първият кмет на Бургас - Нико Попов, заедно с малкото на брой съветници създават този скромен бюджет, който обаче разполага с всички необходими пера за развитието на града, за старта на града веднага след Освобождението. Експозицията ще се обновява, така че в следващите седмици ще ви представим още интересни документи от историята на града", коментира Георгиева.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега