Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕП: Сърбия не е изпълнила ангажиментите си за свободни и честни избори

ЕП: Сърбия не е изпълнила ангажиментите си за свободни и честни избори

Преговорите за присъединяване със Сърбия следва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, включително цялостно изпълнение на препоръките за изборите на ОССЕ/БДИПЧ и Венецианскатакомисия, се посочва в позицията на ЕП.

Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г. не са били проведени при справедливи условия.  Такава  поззиция изказаха евродепутатите, които призовават за независимо разследване на нередностите в западната ни съседка.

Поради продължаващите и системни злоупотреби на управляващите с институции и медии, за да си осигурят несправедливо предимство, последните сръбски парламентарни и местни избори паднаха „под стандартите, очаквани от страна – кандидатка за членство в ЕС“, се казва в прессъобщение разпространено днес от пресслужбата на Европейския парламент.

В резолюция, приета в четвъртък с 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържал се“, Парламентът посочва, че въпреки гладкото провеждане на изборите, проведени на 17 декември 2023 г., те са били белязани от многобройни процедурни недостатъци. Сред тях се посочват непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване.

Евродепутатите изразяват съжаление от липсата на институционална реакция спрямо сериозните твърдения за участие на управляващите в манипулиране и злоупотреба с изборите, което, подчертават те, допринася за безнаказаността и гарантира продължаването на тези практики.

Преговорите за присъединяване със Сърбия следва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, включително цялостно изпълнение на препоръките за изборите на ОССЕ/БДИПЧ и Венецианскатакомисия, се посочва в позицията на ЕП. 

Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

Очаква се окончателният доклад на Служба за демократични институции и права на човека на ОССЕ (ODIHR) да бъде публикуван през следващите седмици.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега