Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕПЦ: Какво представляват "таймшеър" почивките и как да избегнем капаните

ЕПЦ: Какво представляват "таймшеър" почивките и как да избегнем капаните

Европейският потребителски център в България разяснява какво представляват "таймшеър" почивките и как да избегнем капаните им.

До скоро т.нар. таймшеър беше само екзотичен вариант за почивка сред по-заможните граждани в Европейския съюз. В последно време обаче купуването на право на ползване на къща или апартамент в туристически комплекс за почивка за определен период през годината, при което разходите по поддръжката на имота се поделят между всички собственици, става все по-популярно и сред българите. Успоредно с възможностите обаче се получават и проблеми. В тази връзка, от Европейския потребителски център в България разясняват какво представляват "таймшеър" почивките и как да избегнем капаните им.

Напоследък регистрираме жалби и от потребители, които се обръщат към  Европейски потребителски център България за помощ, като съобщават, че са станали жертва на съмнителни практики за продажби с ваканционни клубни сертификати. Разхождайки се по плажа или отивайки на екскурзия на приятна дестинация туристите могат да попаднат на търговски представители, които им предлагат възможности за теглене на скреч карти с награда.

Разбира се, те винаги печелят.  За да си вземе наградата, обаче човек трябва да се включи в обиколка с екскурзовод в луксозен хотелски комплекс на фона на дълга и агресивна търговска презентация. Предлага се опция за ВИП сертификат, като на потребителя се внушава, че цената на имота е висока само в началото, а постепенно намалява. Така човек се уверява, че попада на изгодна сделка. Но време да се прочете договора на спокойствие няма. След подписването на договора туристите трябва незабавно да направят авансово плащане.

В някои от Европейските потребителски центрове  в мрежата ни ECC-Net жертви са се оплаквали, че дори били придружавани до банкомата, за да изтеглят пари. В жалбата си до ЕПЦ България един от потребителите разказва, че е имал не повече от 30 минути, за да прегледа предварителния договор, който бил на английски език, в него нямало общи срокове и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едва няколко месеца по-късно, пак на английски език, като се оказало, че трябва да плаща и такси, за които той не бил уведомен по време на презентацията.

Какво трябва да знаете?
• Ако договорът включва "ограничени наличности", може да се получи така, че апартаментът никога не е свободен, когато искате да го ползвате.
• Когато не можете да използвате ваучера (например поради заболяване), губите авансовото плащане.
• Цената за ваканционните сертификати е много висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и напитки.

Как да се защитите?
- Независимо колко привлекателна е наградата в една такава томбола, не се увличайте и не взимайте подобна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.
- Ако все пак отидете и гледате презентация - не подписвайте договор! Не плащайте нищо! Не може да бъдете принудени да платите предварително депозит – вземете договора вкъщи и го прочетете на спокойствие, преди да се съгласите и да сложите своя подпис на листа.
- Ако все пак подпишете, но размислите, имате 14 дни от подписването на контракта, за да го анулирате безплатно.
- В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга държава от ЕС, Исландия и Норвегия, то може да се обърнете за съвет и безплатна помощ към ЕПЦ България.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега