Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ердоган: ЕС прилага двоен стандарт

Ердоган: ЕС прилага двоен стандарт

Борисов: "Турската страна спазва твърдо споразумението с Европейския съюз относно българо-турската граница".

„Искам да благодаря и във Ваше присъствие затова, че турската страна в лицето на вашите институции спазва твърдо споразумението с Европейския съюз относно българо-турската граница. И това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно. Така че го препотвърдихме този ангажимент!“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместното изявление с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като двамата лидери проведоха среща в Президентския дворец „Бештепе“ в Анкара.

„Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат“, изтъкна премиерът Борисов и добави: „В същото време президентът беше готов да дойде в петък в София. Но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис, охлади моите желания да проведем тази среща. Но моята покана важи“.

Българският премиер изрази увереност, че рано или късно такава среща трябва да се проведе с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските партньори. „Но може би още не всички са узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава“, акцентира Борисов. Премиерът подчерта, че трябва да се действа само с разум, мир и дипломация, като се зачита интереса и на другия, и като се спазват подписаните споразумения. „Гласувахме тези пари за Турция. Не мога да разбера защо не са дадени. Споделената тежест е основен принцип на ЕС“, коментира министър-председателят.

„Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които спят по границата. Надявам се тези, които са далеч от този регион и когато се изказват, да видят първо дали ние сме си изпълнили нашите условия, нашите задължения и  какво искаме тогава от съответната страна“, заяви още премиерът Борисов. Той приветства желанието на Турция заедно с Русия в Москва в четвъртък да намерят мирно решение и смъртоносният конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение.

По време на съвместното изявление премиерът Бойко Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бързия контакт с българския министър на здравеопазването за осигуряването на спешна доставка на защитни облекла срещу коронавируса, които се произвеждат в Турция, а в България са малко.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна товара, който Турция е поела с над 4 милиона бежанци и подчерта, че страната изпълнява споразумението с ЕС. Ердоган изрази съжаление, че очакванията от страна на Турция ЕС да сподели този товар, не са намерили отговор. По думите на Ердоган ЕС прилага двоен стандарт. Турският държавен глава подчерта отличните отношения между България и  Турция.

„С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността и солидарността на основата на взаимното уважение и разбирателство. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни в ЕС“, отбеляза още Ердоган.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега