Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕС изключва бързо присъединяване на Украйна, но открехна вратата към общността

ЕС изключва бързо присъединяване на Украйна, но открехна вратата към общността

Съветът на Европейския съюз призова Европейската комисия да разгледа заявленията за членството на Украйна, Грузия и Молдова.

Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, събрали се на неформална среща на върха във Версай, изключиха всякакво бързо присъединяване на Украйна към ЕС, но отвориха вратата за по-тесни връзки с нея, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Съветът на Европейския съюз призова Европейската комисия да разгледа заявленията за членството на Украйна, Грузия и Молдова.

Украйна официално започна процеса на европейска интеграция, след като всички лидери на страните и правителствата на ЕС казаха „да“ по време на заседанието на Съвета на ЕС.

Следващата дума е на Европейската комисия.

„Историческа нощ във Версай. След пет часа разгорещени дебати лидерите на ЕС казаха „да“ на европейската интеграция на Украйна.

„Процесът започна. Героичната украинска нация заслужава да бъде приветствана в ЕС“, написа в Туитър президентът на Литва Гитанас Науседа.

Темата коментира и украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение:

„Това е последният тест за Европа. Сред държавните лидери има такива, които ни подкрепят, има и такива, които подкрепят само себе си, но ние виждаме как хората от европейските държави, се отнасят към нас. Знам със сигурност, че ако именно хората решаваха за нашето членство в ЕС, те определено щяха да изберат народа на Украйна. Днес, когато виждам подкрепата на народите на всяка страна по площадите на европейските столици, знам, че украинският народ вече е в Европейския съюз“.

Лидерите обсъждат какви да бъдат общите европейски реакции в областта на икономиката и отбраната заради кризата, породена от руската инвазия в Украйна. 

Дискутира се и бъдещото преструктуриране на енергийния пазар, мерки за ограничаване поскъпването на тока и план за спиране на вноса на фосилни горива от Русия до 2027 година.

Вторият ден от срещата на върха ще бъде посветен на дискусии за укрепване на икономическия модел на ЕС.

Българският премиер Кирил Петков заяви, че ще поиска от европейските партньори да гласуват финансова подкрепа за страните, които приемат бежанци от Украйна.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега