Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Европарламентът одобри Единната патентна система в ЕС

Европарламентът одобри Единната патентна система в ЕС

Европейските изобретатели най-сетне ще могат да получават общ „патент ЕС”, след като членовете на Европарламента одобриха днес, след повече от 30 години преговори, нов режим, който ще намали разходите за патенти на ЕС с до 80 %. Това съобщават от пресслужбата на ЕП.

Европейските изобретатели най-сетне ще могат да получават общ „патент ЕС”, след като членовете на Европарламента одобриха днес, след повече от 30 години преговори, нов режим, който ще намали разходите за патенти на ЕС с до 80 %. Това съобщават от пресслужбата на ЕП.

В три отделни гласувания (за единен патент, езиков режим и единен патентен съд) членовете на ЕП одобриха законодателния „пакет“, регламентиращ ЕС патента. Новият патент ще бъде по-евтин и по-ефективен от сегашните системи за защита на изобретенията на физически лица и компании. Новият режим ще осигури автоматично единна патентна защита във всички 25 участващи държави членки, намаляване на разходите за фирмите в ЕС, а оттам и повишаване на тяхната конкурентоспособност.

Когато новата система влезе в сила, ЕС патентът може да струва само 4725 евро, в сравнение с необходимите днес средно 36 000 евро, смята Европейската комисия. Всеки изобретател ще бъде в състояние да подаде заявление към Европейската патентна организация (ЕПО) за единен ЕС патент, валиден във всички участващи 25 страни членки на ЕС. Патентите ще бъде достъпни на английски, френски и немски език. Кандидатурите ще трябва да бъдат подавани също на един от трите езика. Ако са изготвени на друг език, те ще трябва да бъдат придружени от превод.

Европарламентът гласува разходите за преводи да бъдат напълно възстановявани за базираните в ЕС малки и средни предприятия, организации с нестопанска цел, университети и публични научноизследователски организации. Той също така гарантира, че таксите за подновяване, които представляват съществен дял от общите разходи, ще се определят, като се вземат предвид специфичните нужди на малките фирми, така че те да имат по-ниски разходи.

Международното споразумение за създаване на единен съд за патентите ще влезе в сила на 1 януари 2014 г. или след като тринадесет държави членки го ратифицират, при условие, че Великобритания, Франция и Германия са сред тях. Другите два закона ще влязат в сила от 1 януари 2014 г., или от датата, на която международното споразумение влиза в сила, в зависимост от това коя от двете дати е последна. Испания и Италия в момента са извън новия режим, но може да решат да се присъединят по всяко време.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега