Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Европейската комисия и интернет гиганти заедно срещу речта на омразата в мрежата

Европейската комисия и интернет гиганти заедно срещу речта на омразата в мрежата

Европейската комисията и големи високотехнологични компании като Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft приеха кодекс на поведение, който включва серия от ангажименти за борба с разпространението в интернет на незаконната реч на омразата.

Европейската комисията и големи високотехнологични компании като Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft приеха кодекс на поведение, който включва серия от ангажименти за борба с разпространението в интернет на незаконната реч на омразата.

"Неотдавнашните терористични атаки ни напомниха за неотложната необходимост от справяне с незаконните изказвания в интернет, пораждащи омраза. За съжаление социалните медии са един от инструментите, които терористичните групи използват за радикализация на млади хора, а расистите — за разпространяване на изказвания, пораждащи насилие и омраза. Това споразумение представлява важна стъпка напред, за да се гарантира, че интернет продължава да бъде място на свободно и демократично изразяване, където се спазват европейските ценности и законодателство", коментира Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

Ръководители от големите интернет гиганти подкрепиха инициативата на ЕК и категорично заявиха, че езикът на омразата, поведението, което я провокира, както и пропагандата, нямат място в социалните мрежи. Карен Уайт, ръководител на отдела за публична политика за Европа в Twitter добави, че платформата подкрепя възможностите за засилване на отзвука на положителните изказвания, да оспорва предразсъдъците и да допринася за справяне с по-дълбоките корени на нетърпимостта.

"Решени сме чрез нашите услуги да даваме достъп на хората до информация, но винаги сме забранявали разпространението на нашите платформи на незаконни изказвания, пораждащи омраза. Разполагаме с ефикасни системи за разглеждане на валидните уведомления в рамките на по-малко от 24 часа и за премахване на незаконното съдържание", коментира и Ли Юниус, ръководител на отдела за публични политики и отношения с правителствата в Google.

Ето и някои от публичните ангажименти в Кодекса:

- ИТ дружествата разполагат с ясни и ефективни процедури за преглед на уведомленията относно незаконни изказвания, пораждащи омраза, в рамките на техните услуги, за да могат да премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание. ИТ дружествата въвеждат правила или общностни насоки, поясняващи, че забраняват насърчаването на подбуждане към насилие и омраза.

- След получаване на валидно уведомление за премахване на съдържание ИТ дружествата разглеждат тези искания в съответствие със своите правила и общностни насоки и, когато е необходимо, в съответствие с националните закони за транспониране на Рамково решение 2008/913/ПВР, в рамките на специални екипи за преглед на исканията.

- ИТ дружествата разглеждат по-голямата част от валидните уведомления за премахване на незаконни изказвания, пораждащи омраза, за по-малко от 24 часа и, ако е необходимо, премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание.

- В допълнение към горепосоченото, ИТ дружествата обясняват и повишават осведомеността на своите потребители относно видовете съдържание, които не са разрешени по силата на техните правила и общностни насоки. Системата за уведомяване би могла да се използва като инструмент за тази цел.

- ИТ дружествата предоставят информация относно процедурите за изпращане на уведомления с цел повишаване на бързината и ефективността на комуникацията между органите на държавите членки и ИТ дружествата, по-специално по отношение на уведомленията и във връзка с прекратяването на достъпа или премахването на незаконни изказвания в интернет, пораждащи омраза. Информацията се изпраща на националните звена за контакт, определени от ИТ дружествата и съответната държава членка. Това също така ще позволи на държавите членки, и по-специално на техните правоприлагащи агенции, да се запознаят допълнително с методите на дружествата за разпознаване и уведомяване за незаконни изказвания онлайн, пораждащи омраза.

- ИТ дружествата насърчават оповестяването и обозначаването на съдържание, което насърчава подбуждането към насилие и омраза, с помощта на експерти, по-специално чрез партньорства с организации на гражданското общество (ОГО) и чрез предоставяне на ясна информация за правилата и общностните насоки на отделните дружества и за правилата по отношение на докладването и процедурите за уведомяване. ИТ дружествата се стремят да укрепват партньорствата си с ОГО чрез разширяване на географския обхват на тези партньорства и, когато е целесъобразно, предоставят подкрепа и обучение, за да могат партньорите от ОГО да изпълняват ролята на „ доверен докладчик“ или еквивалентна роля, при надлежно зачитане на необходимостта от запазване на тяхната независимост и надеждност.

- ИТ дружествата разчитат на подкрепа от държавите членки и Европейската комисия, за да гарантират достъп до представителна мрежа от партньори от ОГО и „доверени докладчици“ във всички държави членки, с цел подпомагане на предоставянето на висококачествени известия. ИТ дружествата публикуват информацията за „доверените докладчици“ на своите уебсайтове.

-  ИТ дружествата укрепват сътрудничеството помежду си, както и с други платформи и дружества в областта на социалните медии, за да се засили обменът на добри практики.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега