Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Филиалът на НХА в Бургас преръща Графичната база в дом за творци

Филиалът на НХА в Бургас преръща Графичната база в дом за творци

Графичната база в Бургас ще се превърне в дом за творци, след като филиалът на Националната художествена академия ще създаде там Културно-образователен център и музей. Това ще стане, след като Общинския съвет в Бургас днес одобри предложението на кмета Димитър Николов

Графичната база в Бургас ще се превърне в дом за творци, след като филиалът на Националната художествена академия ще създаде там Културно-образователен център и музей. Това ще стане, след като Общинския съвет в Бургас днес одобри предложението на кмета Димитър Николов.

„НХА – Филиал Бургас вече няколко години подготвя студенти от специалност „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, част от които вече са специализанти в НХА - София в областта на майсторско печатане на графика. С всяка следваща година екипът на НХА надгражда възможностите си на територията на гр. Бургас и цели да съхранява и възстановява досегашните постижения, да обединява артисти и общественост за популялизиране на специфичния духовен климат на Бургас, да възпитава високи критерии и желание за творческа изява сред младите хора на Бургас и студентите от НХА. Базата е ценност, която би трябвало да се съхрани, да носи популярност и да привлича, както почитатели на изкуството, така и туристи желаещи да запечатат момента посредством създаване на собствено произведение на място. С изграждането на центъра НХА ще създаде дом за творци от целия трансграничен регион, ще се срещат обучаеми, ученици и студенти, утвърдени творци, които са своеобразна атракция за гости и туристи, ще създават атмосфера, ще служат за пример“, посочи в мотивите си кметът Димитър Николов.

Изключително важно за поддържане дейността на Графична база е извършването на основен ремонт на сградата. Екип на НХА е разработил концепция, която да осигури финансиране за тази дейност /ремонт на покрив, канализация, ел. захранване необходимо за функциониране на съоръженията, хидроизолация, обособяване на функционални помещения и др./ Изграждането на „Културно-образователен център и музей“ в Бургас ще покрива нуждите на студентите, преподавателите и кандидат-студентите в НХА, както и на членовете на дружеството на художниците в Бургас. Центърът ще дава възможност на чуждестранни автори и изявени творци да провеждат уъркшопи и осъществяват художествени проекти. Центърът ще работи съвместно с Община Бургас, която е собственик на имота, като допринася за активната културни образователна програма на морския град.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега