Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Флористи от Бургаско обраха наградите на Grand Флора 2014

Флориската Ема: Имаме нужда от училище за флористи в България
Флористи от Бургаско обраха наградите на Grand Флора 2014

Флористи от Бургаски регион обраха наградите на тазгодишното изложение за цветя Grand Флора, което се проведе през уикенда във Варна. В рамките на изложението се проведе творческо състезание „Цвете вместо четка“.

Флористи отБургаски регион обраха наградите на тазгодишното изложение за цветя Grand Флора, което се проведе през уикенда във Варна. В рамките на изложението се проведе творческо състезание „Цвете вместо четка“. Любопитната тематрябваше да провокира фантазията на общо 20 участници от 11 български града. Журитона форума, съставено от професионалисти в сферата на флористиката присъдихапървото място на МирославаИванова от Русе, втори секласираха тандема от ДобричЮлия и Елена Радеви и на варненката Александра Костова. Наградата за най-добър щанд отиде при ТатянаИванова от Бургас, а Ради Вълканова взе приза за най-атрактивно присъствие ипринос към събитието. Екипът на PoligrafF.net се свърза с носителката на 3-та награда – ЕмилияНиколова от Поморие.

Ема ни сподели,че организацията е била на най-високо ниво, по подобие на европейските форуми.Конкуренцията обаче също е била сериозна, още повече поради нелеката задача,поставена от журито. „Трябваше да създадем класически букет, използвайкихризантеми, четки за рисуване, рамки за картини и подръчни материали“.

По думите на Ема,трудността на задачата произтича от факта, че у нас няма училище за флористи.Голяма част от майсторите в страната са самоуки, учели са се от книги иинтернет, но реално практическо обучение няма къде да се получи в България. Нуждаот него обаче има.

Това до голямастепен затваря омагьосания кръг – хората нямат досег до модерните тенденции вкомпозирането на цветя, тъй като майсторите не са подготвени да ги предлагат. Аняма ли предлагане, няма и търсене.

Въпреки това,когато попитахме Ема дали вижда клиентела за по-нестандартните букети, катотези показани в рамките на изложението и състезанието, тя ни обясни, че търснеима. „Хората все по-често търсят по-различното, по-индивидуалното, създаденотоот и за човека“, обясни тя. Според нея, доста хора у нас не разбират тези композиции,но причината за това е по-скоро, че не сме научени да ги търсим. Тенденция,която малко по малко се променя.

„Природата екрасива заради движението, цветовете, формите и разнообразието. Това трябва датърсим, когато подаряваме цвете. Трябва да се освободим от стандартното и да сеопитваме да „изправим цветята“. Те са съвършени в своята несъвършеност“, добавиЕма.

Любопитното е, чеинтерес към изложението и състезанието проявиха не само професионалисти, но илюбители, както и обикновени граждани с вкус към красивото. На наш въпрос далиподобен форум съществува другаде, освен във Варна, Ема сподели, че есъществувала такава традиция и в холандското посолство. За съжаление имаиндикации, че тя ще бъде прекратена.

Въпреки това,призьорката от конкурса във Варна сподели нашата надежда, че с рестартиранетона традицията „Флора Бургас“ през следващата година, модерните тенденции въвфлористиката ще достигнат и Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега