Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Галерия "Дечко Стоев" е поредната перла в короната на Поморие

Галерия "Дечко Стоев" е поредната перла в короната на Поморие

Модерният двуетажен културен дом днес официално отвори врати, за да посрещне първите ценители на високото изкуство.

"Дечко Стоев" - това е името нанай-новата придобивка в град Поморие - градската художествена галерия.Модерният двуетажен културен дом днес официално отвори врати, за да посрещнепървите ценители на високото изкуство.Церемонията по откриването започна спразничен водосвет и приветствено слово от кмета Иван Алексиев.

"Решихмеоткриването на галерията да бъде точно днес, в Деня на народните будители,защото за нас това не е рязане на поредната лента. С откриването на градскатахудожествена галерия в този ден, ние целим да запазим духа и паметта българска,да я предадем на нашите деца и на нашите поколения", каза кметът на общинаПоморие.

Той благодари на всички, които садопринесли за успешната реализация на проекта и припомни, че сградата е наповече от сто години, винаги е изпълнявала обществени функции и е носилаудовлетворение на много хора. "Мисля, че успяхме да запазим тази традиция и поставихмеоще една скъпоценна перла в короната на Поморие", допълни градоначалникът.

В рамките на събитието всичкиприсъстващи имаха уникалната възможност да се докоснат до оригинални творби,създадени преди повече от 100 години от класиците в българскотоизобразително изкуство - Майстора, Мърквичка, Дечко Узунов и други.Представителната изложба „Българско изкуство” щеостане в новата градска галерия до 10 декември 2016 година.

За доброто празнично настроение сепогрижиха вокален ансамбъл „Фортисимо”  с ръководител Милена Добрева,Градският духов оркестър с диригент Ангел Панцирков и възпитаници от НУМСИ„Проф. Панчо Владигеров”.

Сред официалните гости на събитието беарх. Явор Стоев - един от наследниците на художника и почетен гражданин наПоморие Дечко Стоев. Събитието уважиха още народните представители ДимитърБойчев и Румен Желев, Виолета Илиева – началник на РУ Образование – Бургас,представители на Министерството на културата, на фирмите изпълнители, общинскисъветници и художници.

Изграждането на галерията се извърши по проект „Осигуряване на достъп докултурно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне запосещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на новидигитални съдържания в областта на културното наследство“, като получи 100%безвъзмездна финансова помощ по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременниизкуства”, финансирана чрезФинансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ наЕИП)  2009-2014 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега