Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гавра с 2 300 904 българи заради новите кодове в рецептурните книжки

Гавра с 2 300 904 българи заради новите кодове в рецептурните книжки

Остават 16 работни дни за презаверяване на рецептурните книжки на хроничноболните и хиляди чакат по опашки в страната. От 1 септември безплатните и намалените лекарства на здравната каса ще се отпускат само срещу презаверен документ.Над половината от общо 2 300 904 книжки, или 1 270 503, вече са презаверени.

Остават 16 работни дни за презаверяване на рецептурните книжки на хроничноболните и хиляди чакат по опашки в страната. От 1 септември безплатните и намалените лекарства на здравната каса ще се отпускат само срещу презаверен документ.Над половината от общо 2 300 904 книжки, или 1 270 503, вече са презаверени.

Целта е да се въведат новите 4-значни кодове по Международната класификация на болестите - десета ревизия (МКБ-10). Те са в сила у нас от миналата година, а промяната спрямо 3-значната класификация е, че допълнителният знак уточнява детайли за диагнозата. В предишната ревизия например има само 6 вида диабет, а в новата са 14.Срокът за презаверяване на рецептурните книжки тече от 1 декември 2013 г., илиза промяната саотделени 9 месеца,напомниха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Крайният срок е 31 август и от 1 септември аптеките няма да изпълняват рецепти с 3-значни кодове. Въпреки че крайният срок се пада в неделя и обичайната практика е да се даде още 1 работен ден гратис, от НЗОК заявиха вчера, че не се предвижда удължаване на срока.От това обаче не следва драматична развръзка, тъй като презаверките ще продължат и през септември, увериха от столичната районна здравноосигурителна каса вчера, цитирани от в. "24 часа".

От 1 септември пациентът първо трябва да се сдобие с 4-значни кодове на заболяванията си в рецептурната книжка, и после да иде в аптеката. Изключение се прави за безплатните лекарства, отпускани с протоколи. За тях ще има гратисен период до края на септември, през който медикаментите ще се дават и с 3-значни кодове. Процедурата отнема часове, а понякога и дни. Пациентът първо трябва да иде при личния си лекар, за да му впише новите кодове на диагнозите в рецептурната книжка и да сложи печата си. След това промените се заверяват и в районната здравна каса.

Презаверяване не е нужно за 14 заболявания, които остават с непроменен 3-значен код. Остават в сила досегашните им кодове: скарлатина (A38); злокачествено новообразувание на простата (С61); злокачествено новообразувание на бъбрека, с изключение на бъбречното легенче (С64); вроден дефицит на фактор VIII (D66); вроден дефицит на фактор IX (D67); болест на Паркинсон (G20); множествена склероза (G35); есенциална първична хипертония (I10); предсърдно мъждене и трептене (I48); бронхит, неуточнен като остър или хроничен (J40); хроничен бронхит, неуточнен (J42); езофагит (K20); остър тубулоинтерстициален нефрит (N10) и хиперплазия на простатата (N40).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега