Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГДБОП задържа иманяри с антична мраморна статуя

ГДБОП задържа иманяри с антична мраморна статуя

Антична двуметрова мраморна статуя - вероятно на Афродита, бе открита при операция на ГДБОП, съобщиха от МВР.

Антична двуметрова мраморна статуя - вероятно на Афродита, бе открита при операция на ГДБОП, съобщиха от МВР. От полицията разбили  организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското Гиген и околността. Петимата от групата извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата.

В хода на операцията са иззети 2-метрова мраморна статуя, вероятно на богинята Афродита, както и около 200 различни антични римски  монети  - денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия . Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята  в с.Гиген. Мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти.

Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР. Ще бъдат насрочени и експертизи на откритите културни ценности. При полицейските действия са иззети още пет металотърсача, както и парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки. Организатори на групата са двама братя  с.Гиген.  Те са действали в съучастие с още трима мъже от село Михайлово и Гулянци. Първите трима са известни на органите на реда за иманярство и  незаконна търговия с културни ценности. Петимата са задържани за 24 часа  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега