Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гласуваме до 48 часа в епидемична обстановка! Избираме дали с хартиена бюлетина, или машинно

Гласуваме до 48 часа в епидемична обстановка! Избираме дали с хартиена бюлетина, или машинно

Поправките дават възможност за гласуване в два поредни дни заради коронавируса, т.е. реално изборният ден да продължи 48 часа.

Парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване. Всеки гласоподавател ще има право на избор дали да гласува с хартиена бюлетина или машинно. С машини се предвижда да се гласува на всички видове избори, като ще се осигури устройство във всяка секция с над 300 избиратели.

Според действащите до момента разпоредби гласуването трябваше да е изцяло машинно. Поправките дават възможност за гласуване в два поредни дни заради коронавируса, т.е. реално изборният ден да продължи 48 часа. ЦИК е определен за компетентния орган, който трябва да осигури машинното гласуване. Поправките предвиждат и промяна на системата за избор на Велико народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

От ДПС разкритикуваха предложенията на ГЕРБ. „Това е некомпетентен проект. За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Кого лъжете? Няма как да твърдите, че искате машинно гласуване, като го възлагате на ЦИК, без да има административен и финансов капацитет... Не е работа на ЦИК и не приемаме да се прехвърля топката към нея", коментира Цонев. По думите му, текстовете за ВНС на ГЕРБ не са нужни, тъй като решение за свикване на ВНС от този парламент няма да се случи. 

"Вече 6 години съществува темата за машинното гласуване. Вместо да се улесни процеса, той се усложнява“, отсече социалистът Крум Зарков. Шефката на НС Цвета Караянчева отговори на критиките, че е редно да се гарантира, че всеки ще упражни правото си на вот.

„По-възрастните хора имат притеснения, когато работят с машини, кой ще им помогне, когато се чудят къде да натиснат, къде е тайната на вота, а докато те се чудят, пред секцията чакат млади хора, който нямат проблеми с техника, но ще почакат 20 минути и ще си тръгнат. Нали искаме висока избирателна активност“, мотивира се тя. Като друг пример за нуждата от бюлетини тя посочи, че машините се чупят и при такъв случай ще се блокира процесът на гласуване.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега