Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Градят бункера за новия линеен ускорител

Градят бункера за новия линеен ускорител

Започна изграждане на сградата – бункер, в която ще бъде настанен новият линеен ускорител на Бургас. Официален старт на строителството дадоха кметът Димитър Николов и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова.

Започна изграждане на сградата – бункер, в която ще бъде настанен новият линеен ускорител на Бургас. Официален старт на строителството дадоха кметът Димитър Николов и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова.

Бункерът ще бъде полуподземна стоманобетонова пристройка, свързана със съществуващата сграда на отделението по лъчелечение на Комплексен онкологичен център – Бургас. За осигуряване на защита от йонизиращи лъчения е предвидено изпълнение на стени с дебелина от 1.30 до 2.30 м. Сградата е с площ  486 квадратни метра и в нея ще бъдат обособени следните функционални помещения:

- Процедурно помещение за разполагане на мултимодален линеен ускорител с мощност до 18 мегаелектронволта, дозиметрична апаратура и система за планиране с коридор за преход към процедурното помещение;

- Командно помещение;

- Работен кабинет и мулажна лаборатория, които ще се използват за разполагане на дозиметричната апаратура и системата за планиране на лъчелечението;

- Консултативен лекарски кабинет и чакалня за пациенти, предназначени за извършване на консултативни дейности;

- Съблекални – 2 броя, санитарни възли – 2 броя, от които единият ще е предназначен за хора с увреждания;

- Складово и техническо помещение, в което ще бъде разположен UPS захранващо устройство, подсигуряващо работата на апарата в случай на прекъсване на електричеството;

- Вентилационно помещение и шахта за директен външен достъп за вертикално транспортиране на медицински контейнер и на апаратура.

Дейностите по благоустрояване и паркоустрояване, които не са допустими по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, ще бъдат изпълнени със собствени средства на Община Бургас в размер на 125 000 лв.

“С построяването на бункера  и доставката на линейния ускорител затваряме целия цикъл от високотехнологични услуги, които предоставя бургаския онкодиспансер. Вече му набавихме апарати за повърхностна и полудълбока терапия – липсваше само ускорителят като най-модерен уред, който унищожава в дълбочина раковите клетки”, заяви кметът Димитър Николов.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова похвали Община Бургас за нейната политика, която нарече визионерска, и припомни, че по тази оперативна програма в цялата страна са финансирани проекти в областта на здравеопазването на стойност 280 млн. лв.  

Парите за бункера и линейния ускорител се спечелени по проекта "РЕКОНСТРУКЦИЯ И ОБОРУДВАНЕ НА КОМПЛЕКСЕН ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР - БУРГАС", Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 "Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации"; Операция 1.1: "Социална инфраструктура"; Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие".   Вече има избран доставчик и модел на бургаския линеен ускорител. Той е от шведската марка ELEKTA. Общата стойност на проекта е 6.5 милиона лева.

Предстои обучение на екипа, който ще обслужва новата техника. Той е съставен от инженер, физици, лекари и лаборанти. Очаква се новият линеен ускорител да обслужва между 500 и 600 пациента годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега