Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гранични полицаи от черноморските страни "задържаха" нарушители на държавната граница

Гранични полицаи от черноморските страни "задържаха" нарушители на държавната граница

Целите на учението, което се проведе днес, са отработване на споразуменията, свързани с информационния обмен и практическо взаимодействие на силите на страните от Черноморския форум за сътрудничество по отношение на граничното наблюдение, противодействието на нелегалната миграция и трансграничната престъпност, както и съвместни действия при търсене и спасяване на човешки живот. Сценарият имаше виртуална и практическа част.

Целите на учението, което се проведе днес, са отработване на споразуменията, свързани с информационния обмен и практическо взаимодействие на силите на страните от Черноморския форум за сътрудничество по отношение на граничното наблюдение,  противодействието на нелегалната миграция и трансграничната престъпност, както и съвместни действия при търсене и спасяване на човешки живот. Сценарият имаше виртуална и практическа част.

По линия на Черноморския форум за сътрудничество на 30.06.2013 г. България получава чрез Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас съобщение от Република Турция, че кораб ще отплава от източната част на Черно море в посока българския бряг. В рамките на два-три дни на борда му, в открито море, ще бъде направен опит за нелегално прехвърляне на  емигранти от държава в Близкия Изток от неизвестен риболовен кораб. След като стъпят на българския бряг, те ще бъдат транспортирани с автомобил във вътрешността на страната. В операцията се включват черноморските гранични служби на България, Турция и Грузия.

В Черноморския център постъпва съобщение от турската брегова охрана, че корабът е открит в морето без система за идентификация. Той се движи без светлини и избягва основните морски направления. Съществременно в Черноморския център в Бургас е получен сигнал от руската гранична охрана, че от пристанище Новоросийск е отплавала в посока България ветроходна яхта, плаваща под флага на същата близкоизточна държава.

Предполага се, че яхтата ще пренесе оръжие, което ще вземе на борда си от друг неизвестен плавателен съд. Вероятно е на борда да има и опасен товар с възможна двойна употреба. Граничните сили на Русия, Румъния и България прилагат план за действие при аварийни ситуации. Заподозреният кораб и яхтата навлизат в български териториални води. Оператор на интегрираната система за наблюдение на морската ни граница забелязва, че от кораба е изхвърлен товар. Гранично-полицейските кораби на България и Русия се насочват към него и извършват бордови контрол.

Открити са двама нелегални емигранти без документи. Те заявяват, че е имало още нелегални пътници, които са пуснати от екипажа зад борда. В издирването на хората се включва хеликоптер от специализирания отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция. Гранично-полицейските кораби спират ветроходната яхта за бордова проверка, която е извършена от мобилна група на румънската гранична полиция. Българският кораб прехвърля екип, който извършва проверка за радиоактивни вещества и водолазен екип - за подводен оглед на яхтата.  В помещенията на каюткомпанията са намерени осем пушки, боеприпаси за тях и един сандък с гранати.

На плавателният съд са открити и материали, предназначени за направата на бомба. Гранично-полицейският хеликоптер открива надуваема лодка и петима души със спасителни жилетки във водата. Корабите се насочват към района и спасяват бедстващите имигранти, паднали зад борда. Екипажите на плавателните съдове -нарушители са задържани, започва полицейско разследване.

Дългогодишното партньорство между граничните служби на черноморските държави е изключително важно. То е пример за добро регионално взаимодействие, основано на взаимно доверие и подчинено на общи интереси. Българската страна, която за трети път е председател на Форума за черноморско сътрудничество, продължава да развива и задълбочава сътрудничеството за обединяване на усилията за противодействие на тероризма и трансграничната престъпност в акваторията на Черно море.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега