Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гребенаров подкрепи идеята за Българо-корейски научен институт в Бургас

Гребенаров подкрепи идеята за Българо-корейски научен институт в Бургас

Днес oбластният управител Константин Гребенаров прие в кабинета си посланика на Република Корея Н.Пр. г-н Чън Би-хо. На срещата присъстваха също зам.-oбластният управител г-жа Севдалина Турманова и акад. Никола Съботинов.

Днес oбластният управител Константин Гребенаров прие  в кабинета си посланика на Република Корея Н.Пр. г-н Чън Би-хо. На срещата присъстваха също зам.-oбластният управител г-жа Севдалина Турманова и акад. Никола Съботинов.

Една от основните цели на посещението е да бъде запознат високия гост с преимуществата, които гр. Бургас предлага за изграждане на Българо-корейски научен институт.  Идеята за създаване на подобен институт в България е възникнала по време на проведения тази годена в София Българо-корейски научен форум и най-вече на основание подписания по време на форума Меморандум за сътрудничество между  БАН и Корейския институт за наука и технологии (КIST).

В рамките на визитата Н. Пр. Г-н Чън Би-хо ще посети Университет „Проф. Д-р Асен Златаров” и на място ще огледа базата, с която учебното заведение разполага и може да предостави за създаване на бъдещия институт. Най-важните показатели, които дават основание на Гребенаров да подкрепи идеята за кандидатурата на Бургас са:

- Той е един от най-динамично развиващите се областни центрове, с подходяща университетска инфраструктура, предлагаща добри условия за развиване на академичната наука и иновативните изследвания;

-  От 2010 г. в Бургас функционира първото регионално представителство на БАН и градът е с добри практики за сътрудничество между местните власти, в лицето на Община Бургас, регионалните - в лицето на Областна администрация и учените от БАН;

-  Университет „Проф. Д-р Асен Златаров”  е най-старото учебно заведение в Югоизточен планов регион и има дългогодишни традиции в областта на химичните технологии. Научните изследванията, по които усилено работи са насочени към водещи приоритетни области, заложени в европейските програми за развитие «Европа 2020».

Това са информационни и нанотехнологии, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, нови материали, биомедицина, математична химия и екология. За обезпечаване  на научни кадри за бъдещия институт, ако бъде решено да се строи в Бургас ще се поканят учени от БАН и двата Университета. - В Бургас на ход е изграждане на "Индустриален и логистичен парк – Бургас, който също маже да бъде от полза за целите на бъдещия Българо-корейски научен институт.

От своя страна Посланикът запозна домакините с най-новите постижения на страната си в областта на интелигентни транспортни решения и пречистване на отпадни води – нови иновативни технологии, които те с удоволствие биха обсъдили с българските си колеги. Сподели виждането си, че според него изграждането на Българо-корейски научен институт  е инициатива, която ще засили двустранното сътрудничество между Корея и България. 

«Ако търсим адекватно приложение на богатия корейски опит в областта на иновативните технологии, открито мога да кажа, че създаване на Българо-корейски научен институт на територията на Бургас е може би най-доброто предложение, което безусловно ще допринесе за бъдещото ползотворно сътрудничество между нашите страни» каза Акад. Съботинов.            

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега