Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Грипът дойде! Носи висока температура и болки в ставите

Грипът дойде! Носи висока температура и болки в ставите

Сред основните симптоми са висока температура, обща отпадналост, заради която човек няма сили да стане от леглото, болки в слепоочията, в мускулите и ставите.

След като в началото на месеца специалистите предупреждаваха за предстояща грипна вълна, грипът вече е тук. В столицата са установени първите положителни проби на пациенти, заразени с грипен вирус от типа Б, който за втора поредна година атакува страната ни, съобщи главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от в-к "Труд". Сред основните симптоми са висока температура, обща отпадналост, заради която човек няма сили да стане от леглото, болки в слепоочията, в мускулите и ставите.

Грипът от тип Б не е по-слаб от тип А и рядко причинява епидемии. Въпреки това той е опасен, тъй като атакува най-вече деца, възрастни хора и такива с хронични заболявания. Тази година отново се очаква вълна от свински грип, който пък поразява младите и активни хора, бременни и такива с наднормено тегло.

„Той носеше усложнения като тежки пневмонии и не малко хора издъхнаха, затова апелираме грипът да не се подценява като заболяване!", каза д-р Кунчев. С колегите му епидемиолози настояват в края на януари и февруари здравната каса да осигури достатъчно направления за рентгенови снимки на белите дробове, тъй като тогава нуждата от изследвания тогава е голяма.

31 800 са изследваните проби със съмнение за грип в целия свят миналата седмица. Точно 1 318 от тях са положителни, като в 60% от случаите става дума за типа А, а в 40 на сто за типа Б. В Европа са взети 459 проби, като 2% от тях са положителни. Установени са в пет страни. Сред тях е и България. Активността е ниска, в 8 държави се регистрират спорадични случаи, а само у нас и в Азербайджан заболеваемостта е възходяща. 

Според резултатите три от доказаните случаите в Европа са на познатия тип А „Тексас" H3N2, два са от типа А "Калифорния" H1N1, познат като свински грип, три не могат да се определят и останалите три са от типа Б. Тоест, има голямо разнообразие, характерно за сезона, а кой ще е доминиращият щам ще се очертае към втората половина на декември.

Възможните превантивни мерки са имунизация и прием на имуностимулатори. За жалост маските не са надеждно средство, тъй като след като се намокрят, вече не защитават. Специалистите препоръчват добра лична хигиена и превенция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега