Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гроздан Караджов: Предстои представянето на Морския пространствен план пред ЕК

Гроздан Караджов: Предстои представянето на Морския пространствен план пред ЕК

Морският пространствен план е разработен от експертите от Националния център за териториално сътрудничество и детайлно описва всички аспекти от функционирането на Черноморския регион, като дава прогнозни сценарии за икономическото му развитие при спазване на екологичните норми.

Очаквам скоро да приключат процедурите по съгласуване на Морския пространствен план и да го представим пред Европейската комисия. Това заяви в Бургас вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на откриването на национална кръгла маса на тема „Черноморски хоризонти 2022. Бъдеще за Черно море-бъдеще за Европа“. Тя се организира по повод Европейския ден на морето и е част от инициативите на Областна администрация – Бургас, Черноморски институт и други неправителствени организации за разпространение на идеите на синия растеж и формиране на политики за силна морска държава. 

Морският пространствен план е разработен от експертите от Националния център за териториално сътрудничество и детайлно описва всички аспекти от функционирането на Черноморския регион, като дава прогнозни сценарии за икономическото му развитие при спазване на екологичните норми. „Това е нашата пътна карта за устойчив растеж на морската икономика и развитие на българския Черноморски район до 2035-та година“, каза министър Караджов. Той заяви, че България има предпоставки за силен растеж, основан на синята икономика. „С около 400 километра крайбрежие и изключителна икономическа зона от около 36 000 кв. км в Черно море, в която притежаваме правата върху подземните и водни ресурси, имаме огромен потенциал. Трябва да насочим усилия той да бъде изучен и използван по-ефективно“, каза още вицепремиерът. Според него начините да стане това са чрез по-цялостно обвързване на Интегрираната морска политика с Интегрираното управление на крайбрежните зони. Пред морския сектор също стои съществен потенциал за развитие - тежката индустрия, воден транспорт, туризъм, енергетика и природни ресурси, смята вицепремиерът. Заради развитата си транспортна и научна инфраструктура в крайбрежните области Добрич, Варна и Бургас може да бъде постигната интелигентната специализация, насочена към морския сектор. Регионалният министър коментира още, че от стратегическа важност за развитието не само на Черноморското крайбрежие, но и на страната, е проектирането и изграждането на АМ „Черно море“. Предложението е тази магистрала да продължи като първокласен четирилентов път на север от Варна до Шабла с връзка към Констанца и Тулча, а на юг от Бургас – до Созопол и Резово с връзка към Демиркьой и Истанбул. Така ще се реализира стратегическата цел за подобрена „свързаност”, ще се създадат условия за пълноценно използване на специфичните потенциали на района и ще се активизира източната меридиална ос на развитие по Черноморското ни крайбрежие.

„Така бихме могли да намалим негативните ефекти от международната ситуация с инструментите, с които разполагаме“, каза още регионалният министър. 

Той напомни и за възможностите за развитие на трите общини с европейски средства. Варна и Бургас са сред десетте града, които са определени за центрове за растеж по Програмата за развитие на регионите за 2021-2027 година и те могат  да се състезават с останалите за ресурса от над 1 млрд. лв. Добрич е сред общините, които ще имат достъп до 2,5 млрд. лв. С над 750 млн. лв. от петте програми за трансгранично сътрудничество, също биха могли да бъдат реализирани съвместни проекти в пограничните региони на България. Централните и местни власти имат осигурен достъп и до още 2,5 млрд. лева по други европейски програми за сътрудничество и добросъседство, каквито са Интеррег-Европа и „NEXT Черноморски басейн“.

В събитието се включиха и ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов “Свети Никола“ в Бургас. 

Във форума участваха също областните управители на Бургас – Стойко Танков, на Варна – Благомир Коцев, и на Добрич – Галин Господинов, кметът на Бургас Димитър Николов, народните представители Петър Кънев и Златомира Карагеоргиева-Мострова, представители на институции, свързани с морето, и други. 

След него, вицепремиерът Караджов проведе работна с тримата областните управители и народния представител от ИТН Златомира Карагеоргиева-Мострова. Областните управители поставиха проблемите на техните населени места, свързани с пътната и ВиК мрежите.

Програмата за посещението на вицепремиера Караджов предвижда провеждането на работна среща и с кмета на Бургас Димитър Николов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега