Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Икономисти: Тежестта за влизане в еврозоната лежи върху бизнеса

Икономисти: Тежестта за влизане в еврозоната лежи върху бизнеса

Щерьо Ножаров обясни, че без да има официално обвързване между еврозоната и Шенген, с изключение на Ирландия, няма държава, която е член на еврозоната и не е в Шенген.

"Хубаво е, че фиксираме датата възможно най-близко до предишната таргет дата – 2024 г. Надявам се да успеем да си свършим финално работата, да нямаме вътрешнополитически борби. Притеснявам се, че в капаните, в които правителството попада, това може да генерира вътрешно високо ниво на инфлация, което отново да ни забави. Отлагането не е грешна стъпка". Това заяви икономистът Преслав Райков в предаването „Твоят ден” по Nova.

По думите на преподавателя в УНСС и съветник на БСК Щерьо Ножаров най-тежката задача за преминаването към еврото се пада на българския бизнес. „Ако датата беше 2024 г. фирмите нямаше да имат време да променят цените, счетоводствата, информационните си системи, разплащанията със служителите. Това не може да се свърши за 1 януари 2024 г.”, каза той.

По думите на финансовия министър Асен Василев загубите за бизнеса са между 500 млн. и 1 млрд. лева от превалутиране. Отделно отлагането на членството в еврозоната е свързано с по-малко инвестиции.

Ножаров обясни, че без да има официално обвързване между еврозоната и Шенген, с изключение на Ирландия, няма държава, която е член на еврозоната и не е в Шенген. „България трябва дори частично да влезе в Шенген, тя не беше готова за това”, каза той.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега