Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Илхам Тохти е носителят на награда "Сахаров" за 2019-а година

Илхам Тохти е носителят на награда "Сахаров" за 2019-а година

Лауреатът е уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.

Уйгурският икономист и активист Илхам Тохти е носителят на тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта. Лауреатът бе избран от лидерите на политическите групи в Парламента на 24 октомври. Наградата, която се състои от сертификат и парична премия от 50 000 евро, ще бъде връчена на церемония в Страсбург на 18 декември.

Илхам Тохти е уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай. Той е поддръжник на диалога и се застъпва за прилагането на законодателството за регионална автономия в Китай. През 2014 г. е осъден на доживотен затвор по обвинения за сепаратизъм.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година наградата бе присъдена на украинския филмов режисьор Олег Сенцов. Тази година номинирани бяха още:

Мариеле Франко - бразилски политик и активист за правата на човека, показно убита през март 2018 г. Чернокожа, бисексуална жена, произхождаща от крайните квартали, тя често се е застъпвала за правата на чернокожите, на жените, на обитателите на фавелите и на хората от ЛГБТИ общността. Вождът Раони е водач на племето каяпо, което населява Амазонската джунгла.
Той е посветил живота си на борбата за правата на коренните народи и на съхраняването на Амазония. Клоделис Силва душ Сантуш е бразилски активист за защита на природата и на правата на човека, известна е с твърдата си позиция срещу незаконното изсичане на гори, големите земевладелци и добива на въглища в района на Амазония.

„Възстановителите“ (The Restorers) - група от пет млади кенийки (Стейси Овино, Синтия Отиено, Пюрити Ачиенг, Маскрин Атиено и Айви Акини), които са разработили приложение в помощ на жените, подложени на генитално обрязване. Приложението i-Cut позволява на жените да потърсят помощ или да уведомят властите за процедурата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега