Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Има ли чадър над контрабандата у нас?

Има ли чадър над контрабандата у нас?

Имаме втора година управление на ГЕРБ и нямаме нито един наказан политик, митничар, граничар, полицай. Това заяви по БТВ Емил Димитров - Ревизоро - бивш началник на митниците. Той подчерта, че голяма контрабанда без протекция няма как да стане.

Имаме втора година управление на ГЕРБ и нямаме нито един наказан политик, митничар, граничар, полицай. Това заяви по БТВ Емил Димитров - Ревизоро - бивш началник на митниците. Той подчерта, че голяма контрабанда без протекция няма как да стане. „Тази година премиерът се скъса да реже ленти и да открива пътища, т.е. строили са се пътища. Знаете ли колко са приходите от горива - 22 млн., а реално те са по-малки, защото 1,794 млрд. са приходите от акцизи в държавата. При заложени 4,5 млрд., вие кажете къде са парите", коментира Димитров.

Ако имаше пари, имаше събираемост, защо няма за пенсии, защо няма за здравеопазване, запита бившият шеф на митниците. Тази година правителството е загубило между 3,5-4 млрд. от контрабанда, твърди той. „В момента приходите в мафията са по-големи от времето на югоембаргото, защото тогава ги носихме в чужбина и реализирахме някакви пари, сега продаваме контрабандата в самата страна. Когато в мафията се генерира огромна сума пари, тя ще играе... Тези хора с политическия чадър, който имат, те ще играят дори срещу настоящото правителство. Тези пари сега ще излязат за изборите. Проваля се целият политически живот у нас", отбеляза Емил Димитров.

„Този път Дядо Коледа дойде с празен чувал. Джуджетата не само, че нищо не са направили, за да го напълнят с подаръци през годината, но и дадоха на мафията да обере чувала. Същите джуджета ще работят и следващата година. Така че премиерът трябва сериозно да се замисли какво да направи, трябва да му се помага в тази област. Тази година пари няма, но дано не стане така и догодина. Но не може да няма виновни, защото ГЕРБ дойде с други обещания", коментира Ревизоро.

Контрабандата с цигари в момента е не 40, а около 34% и бих казал, че енергичните действия на правителството на ГЕРБ я свали с около 4-5%, но независимо от това проблемите остават. Това каза от своя страна Радостин Генов - председател на Асоциацията на безмитните оператори. Според него, спадът на контрабандата на цигари не е заслуга само на Агенция „Митници".

Той добави: „За първи път имаме едно правителство, в което има комуникация, и отделните силови структури говорят на един език, независимо, че между тях има междуинституционални дразги". „40% е контрабандата - да, но тя беше оставена като политически скелет в гардероба на правителството на ГЕРБ от времето на тройната коалиция", отбеляза Генов.

По думите му, само със силови мерки няма да можем да излезем от тази ситуация - необходим е пакет от социално-икономически мерки, като противодействие на контрабандата. Според него, държавата трябва да направи 2 неща незабавно - да създаде поминък на тези хора в приграничните райони и да намери икономическо противодействие. Генов смята, че най-силното оръжие в случая е рестартирането на безмитните обекти. Каквито и проблеми да има, това е първото българско правителство, което има политическата воля и професионализма да снижи и притъпи ефекта от контрабандата.

 

Източник: ИА "КРОСС"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега