Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

„Има такъв народ” при президента: Ще бъдем опозиция и контрол на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

„Има такъв народ” при президента: Ще бъдем опозиция и контрол на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Според конституцията след края на кръга от консултации, държавният глава трябва да връчи първия мандат на най-голямата парламентарна група, която е ГЕРБ-СДС.

Завърши и втората серия от консултации при президента. Последни на среща с държавния глава за приоритетите на странта се явиха представители на най-малката парламентарна група - „Има такъв народ”.  

"Искам да ви поздравя с това сериозно постижение за българската политика - от партия, отпаднала от българския парламент, вие се върнахте, което много рядко се среща у нас. Явно това е резултат от вашата работа с избирателите ви и заявката, че ще бъдете контрольор в този парламент. Чух, че описвате политическите процеси с езика на аритметиката, а и на геометрията - надявам се да не се налага да искате да си говорим с езика на стереометрията, комплексните числа и размитите множества", заяви президентът в началото на срещата и попита каква е степента на ИТН на принадлежност към идейното обединение ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

"България има нужда от работещ парламент и редовно устойчиво правителство с ясни приоритети, дългосрочни цели и ангажимент и отговорност към тяхното постигане. Създаването на правителство гарантира устойчивостта и дългосрочната работа на парламента. Приемането на поне няколко приоритетни закона ще отпушат пътя ни към Шенген и европейската ни интеграция, както и задължително приемане на бюджет, което да гарантира и финансовата устойчивост на държавата", коментира Радев.

Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обясни, че това не е стандартна политическа партия. "При нас не се налагат щампи. Убеден съм, че не е само това завръщане, а ще се разминем по стълбата нагоре с някои партии, които бяха по-високо. Ще се срещнем когато те слизат надолу. Има и сериозни съмнения дали по-предните избори са били достатъчно честни предвид репликите между БСП и ПП вътре в парламента. Изпитваме съмнения относно това", коментира той.

По думите му е политически отговорно да има кабинет. "Така поне ще може да се опита да се справи с проблемите на страната. Ще сме опозиция на новосформираното мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и доста сериозен контрол на управлението им, колкото можем съобразно нашата тежест. Тези техни грешки, които не успеем да спрем, поне ще направим достатъчно публични, за да може гражданите да са наясно къде има политическо съглашателство, което в повечето случаи е свързано с пари. Факт е, че законите по ПВУ трябва да бъдат приети, а някои неща да се предоговорят", подчерта Йорданов. И допълни, че има и неща, които ИТН не подкрепят.

"ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат намерения в законодателната сфера, това са красиви лозунги без съдържание. Не подкрепяме развитието на геотермална енергия за добиване на ток. Планът в този му вид беше написан еднолично от Василев и Петков, отваря се дупка за корупционни практика", обясни той. Що се отнася до бюджета той Йорданов смята, че без редовно правителство не е добре да се приема бюджет, защото той би бил сватбарски. 

"Там партиите безконтролно с цел събиране на избиратели надуват разходи без да се питат откъде ще дойдат парите. Това е изключително безотоговорно и вредно поведение, партиите ще постъпят по същия начин, ако имат възможност. Да харчим парите от ПВУ за социални разходи е изключително неправилно. Те са за развитие на икономиката, това би довело до по-богата държава и повишаване на доходите", категоричен е Йорданов.

От своя страна Филип Станев цитира Зигмунд Фройд. "Ако достатъчно дълго време се взираш в бездната, накрая и тя ще се взре в теб. Политиците, които участваме на изборите през последните две години, правим така че да се взираме в бездната и накрая тя ще се взре в нас. Имам предвид реакцията на българския народ. Всички говорят за едни и същи приоритети - Шенген, еврозоната, ПВУ. Стига думи, време е за дела. Има достатъчно математически и политически възможности за действащ кабинет. Ако такъв няма, това ще е резултат на политическа безотговорност на големите партии в този парламент", заяви той.

Според конституцията след края на кръга от консултации, държавният глава трябва да връчи първия мандат на най-голямата парламентарна група, която е ГЕРБ-СДС.

Източник: Nova


Консултации с парламентарната група на „Има такъв народ“ от 49-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на „Има такъв народ“ от 49-ото Народно събрание

Публикувахте от Румен Радев в Петък, 21 април 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега