Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Иманяри обжалват присъди пред БАС

Иманяри обжалват присъди пред БАС

Бургаски апелативен съд ще решава съдбата на двама мъже, подали жалби срещу решение на Сливенския окръжен съд, наложил наказания от по 1 година затвор с 3 години изпитателен срок на всеки от тях. Двамата са осъдени да заплатят на държавата глоба от по 3 хил. лв. Първоинстанционният съд ги е признал за виновни в задържане на движими културни ценности, неидентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство.

Бургаски апелативен съд ще решавасъдбата на двама мъже, подали жалби срещу решение на Сливенския окръжен съд,наложил наказания от по 1 година затвор с 3 години изпитателен срок на всеки оттях. Двамата са осъдени да заплатят на държавата глоба от по 3 хил. лв.Първоинстанционният съд ги е признал за виновни в задържане на движими културниценности, неидентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство.

Сливенският съд е признал РуменИванов за виновен в това, че държал повече от три археологически обекта, посмисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културниценности национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани пореда на този Закон. Същото решение съдът е взел и по отношение на Кирил Желев.

Иванов е осъден за притежание на 41бр. бронзови и 5 бр. сребърни старинни монети, бронзова обеца, бронзова халкапосребрена, пръстен - печат, 2 бр. апликации, фрагмент от оброчна плоча наХермес, всичко на обща стойност 941 лв. Желев пък получил присъда за държане на2 броя златни, 16 броя сребърни, 57 броя бронзови и 4 броя оловни стариннимонети, 23 броя части от колесница, 6 броя апликации с форма на масичка, 6 бр.фрагменти от бронзова статуя (крака), фрагмент от бронзова статуя (ръка),турски метален печат от 1875 г. и множество други на обща стойност 14 012 лв.

Първоинстанционният съд е отнел вполза на държавата предмета на престъплението – археологическите обекти, коитокъм момента са на съхранение в Сливенския Регионален исторически музей. ПредБАС защитниците на двамата подсъдими пледираха днес делото да бъде върнато наОкръжна прокуратура – Сливен.

Според тях в обвинителния акт са допуснатипротиворечия, поради което за  част отвещите не става ясно дали са археологически обекти. Те смятат, че в резултат натова първоинстанционният съд неправилно приел вещи, които не са културнаценност да бъдат квалифицирани като археологически обекти.

Защитникът на Иванов твърди, чедържавното обвинение не било отчело как част от инкриминираните вещи са притежаваниот подсъдимия преди влизане в сила на Закона за културното наследство, затоваидентифицирането и регистрацията  имстават по различен ред.  Адвокатът на Желевпомоли съда да признае подсъдимия за невиновен, тъй като престъплението, закоето отговаря, не било доказано.

Представителят на Апелативнапрокуратура – Бургас поиска първоинстанционната присъда да бъде потвърдена.Прокурорът посочи, че решаващият съд е обсъдил в мотивите си възраженията наподсъдимите и техните адвокати като ги намерил за неоснователни, апостановените им наказания били съобразени с характера на извършенотопрестъпление и с личността им.

Апелативен съд – Бургас обявиделото за решаване.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега