Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Инициативата „Театър за всички“ стартира от Българово

Инициативата „Театър за всички“ стартира от Българово

Актьорите от театрална формация „Талантино“ и режисьорът Станимир Карагьозов зарадваха жителите и гостите на Българово с постановката „Женско царство“ по Ст. Л. Костов.

Актьорите от театрална формация „Талантино“ и режисьорът Станимир Карагьозов зарадваха жителите и гостите на Българово с постановката „Женско царство“ по Ст. Л. Костов. Представлението постави началото на инициативата „Театър за всички“, подета от общинския съветник от ГЕРБ-Бургас Ясен Проданов.

Снимка: ГЕРБ

Преди няколко месеца Проданов, който е част от голямото семейство на „Талантино“, даде обещание да направи театралното изкуството достъпно до всички населени места в община Бургас. 

„Театър за всички“ има за цел да пренесе магията на театъра до всеки квартал и съставно селище на Бургас, където хората по-рядко имат възможност да се насладят на това изкуство. Същественото е, че представленията ще бъдат на любителските театрални школи от града, които ще получат шанс да излязат на сцената и да покажат резултатите от своя труд и талант. А може да сте сигурни, че в Бургас има много талантливи хора“, коментира Ясен Проданов. 

Той лично е поел цялостната организация, логистиката, транспорта, популяризирането и осъществяването на представленията в бургаските квартали.

„Първата постановка беше с вход свободен като жест към жителите на Българово. Но идеята е читалищата да продават билети на цени, които сами определят, а след това генерираните средства да бъдат вложени в тяхната дейност – танцови, певчески състави и школи, отопление, ремонти и т.н.“, каза общинският съветник. 

Проданов подчерта, че през следващите години хората на изкуството и културата в Бургас ще имат още повече възможности да развиват своята дейност.

„Щастлив съм, че с Община Бургас и отдел „Култура“ мислим в една посока. Скоро те стартират програмата „Достъпна култура“, състояща се от няколко направления, които покриват част от идеята ми и я разширяват към другите сценични изкуства. Това не означава, че „Театър за всички“ няма да продължи, а просто, че колегите ми театрали, ще имат повече възможности да се изявяват на сцена“, поясни той. 

Преди месец Ясен Проданов, заедно с председателя на Общинския съвет в Бургас Михайл Хаджиянев, внесоха докладна за разширяване обхвата и бюджета на програмата „Достъпна култура“. На бюджетната сесия на ОбС предложението беше подкрепено от всички общински съветници.

Така финансовата рамка на програмата вече е 20 000 лв. По първите 3 направления средствата са общо 10 000 лева, а по направление 4 още 10 000 лв.

- Направление 1 – Подпомагане на творчески обединения и индивидуални артисти за представяне на готов културен продукт в квартали и съставни селища. Допустими разходи, които се финансират, са: транспорт, техническо обезпечаване и други специфични дейности, свързани с реализацията на културния продукт

.- Направление 2 – Предоставяне на възможност на творчески обединения - детски творчески школи, ателиета, групи, състави и др. за посещение на платени културни прояви – спектакли, концерти, театрални постановки, изложби и други в община Бургас, чрез средства за закупуване на билети. Творческите обединения могат да бъдат подпомагани по направлението не повече от два пъти в рамките на календарната година.

 - Направление 3 – Предоставяне на средства за транспортна услуга на група граждани, не по-малка от 20 човека от съставни селища на Община Бургас, за посещения на културни събития в общинския център.

- Направление 4 – Подпомагане на творчески обединения и индивидуални артисти за подготовка и участие в национални и международни състезания и прояви. Допустимите разходи са за наем на помещения за тренировки и репетиции, хонорари на преподаватели и лектори и други специфични дейности, свързани с подготовката и участието, с изключение на транспортни разходи.

Скоро програмата ще бъде отворена за кандидатстване.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега