Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Инспекцията по труда регистрира 20% по-малко трудови злополуки тази година

Инспекцията по труда регистрира 20% по-малко трудови злополуки тази година

Според статистиките на НОИ, до този момент са регистрирани 128 злополуки със 7 смъртни случая. За сравнение, за същия период миналата година са отчетени общо 157 злополуки с 14 фатални случая.

Инспекцията по труда регистрира 20% по-малко трудови злополуки от началото на годината до края на август, в сравнение със същия период на 2014-а. Два пъти по-малко са и инцидентите с фатален край в сферата на строителството, отчитат от ИА "Главна инспекция по труда".

Според статистиките на НОИ, до този момент са регистрирани 128 злополуки със 7 смъртни случая. За сравнение, за същия период миналата година са отчетени общо 157 злополуки с 14 фатални случая.

Осезателното намаление на злополуките идва на фона на изключително интензивния контрол от страна на Инспекцията в един от най-рисковите сектори, в който са извършени шест пъти повече проверки, отколкото през 2014 г. От 1 януари до 31 август 2015 г. проверките в строителството са 3244 при 587 година по-рано.

Установените през т.г. нарушения са 16 821 общо, от които свързаните с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 12 509. През 2014 г. нарушенията са били общо 2923, от тях по условията на труд - 2097 броя.

На практика всяко установено нарушение и предприетите мерки за отстраняването му са предпоставка за предотвратяване на трудов инцидент, в което се изразява превантивната дейност на Агенцията. Тя няма как да бъде отчетена, тъй като няма как да се преброят злополуките, които не са се случили.

При проверките най-често се констатира неподходящо обезопасяване или пълната липса на такова на отворите на строителните и конструктивните елементи, както и на външните контури на плочите на сградата, на изкопите, на мостчетата за преминаване, на площадките за складиране на материали и т.н. Липсват парапети, други подходящи ограждения или достатъчно здраво покритие, което може да понесе съответно натоварване. Това засилва риска от падане от високо или от удар от падащи предмети.

ИА ГИТ планира интензивният контрол в строителството да продължи и през следващите години, както и да се организират периодични обучения на инспекторите, извършващи проверки в сектора.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега