Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Инспектират училищата и детските градини на всеки пет години

Инспектират училищата и детските градини на всеки пет години

Преди края на всяка година в детските градини и училища ще има и самооценяване. В този процес ще участват ученици, учители, директор, други педагогически специалисти, както и родителите.

Национален инспекторат по образованието ще проверява качеството на предоставяното образование в училищата и детските градини на всеки пет години. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за обществено обсъждане от МОН. Преди края на всяка година в детските градини и училища ще има и самооценяване. В този процес ще участват ученици, учители, директор, други педагогически специалисти, както и родителите.

Инспектирането ще се извършва от Национален инспекторат по образованието, чието създаване е предвидено в Закона за предучилищно и училищно образование. Целта е да се постигне цялостна оценка на качеството на предоставяното образование от всяка детска градина и училище.

Инспекторите ще анализират дали ефективно се разпределят, използват и управляват ресурсите за повишаване на качеството в институцията. Ще се инспектира и образователният процес – обучение, възпитание и социализация. При всяка инспекция ще се анализира качеството на предоставянето образование, като се отчита влиянието на демографската среда, на социално-икономическата и на културната среда.

Инспекторатът ще отчита силните страни в работата на съответната градина или училище, както и ще дава конкретни препоръки, когато е необходимо подобряване на качеството. Ще се прави анализ на риска за влошаване на качеството, който включва и анкетни проучвания с родители и ученици.

Целта е при установени нарушения или недобро ниво на преподаване и усвояване, при риск от отпадане на ученици, при потенциални заплахи за децата в риск, да се вземат мерки. Оценките ще включват и взаимодействието с други институции, държавни и местни структури.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега