Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Институтът за пътна безопасност за промените в НК: Под натиск депутатите създават законодателен хаос

Институтът за пътна безопасност за промените в НК: Под натиск депутатите създават законодателен хаос

В становище, публикувано във фейсбук страницата на Института се посочва, че промените са продиктувани с популизъм, чрез който под обществен натиск, депутатите създават законодателен хаос.

Институтът за пътна безопасност разкритикува промените в Наказателния кодекс (НК) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП). В становище, публикувано във фейсбук страницата на Института се посочва, че промените са продиктувани с популизъм, чрез който под обществен натиск, депутатите създават законодателен хаос. Ето целия текст на становището без редакторска намеса: 

СТАНОВИЩЕ
на Институт за пътна безопасност Относно: 

Извършените промени в НК и ЗДвП Институтът за пътна безопасност изразява своята загриженост и несъгласие с популизма, чрез който под обществен натиск, депутатите създават законодателен хаос. Промените в НК и ЗДвП, които целят конфискацията на МПС след употреба на алкохол и наркотици, обслужват единствено и само адвокатските кантори, предлагащи възмездно защита на всички системни нарушители /джигити/ по пътищата на България. 

От една страна ще се отнемат МПС собственост на шофьорите, които са употребили алкохол или наркотици по време на шофиране, а от друга страна, ако същия този шофьор убие някого на пътя само съда може евентуално да отнеме МПС в полза на държавата. В този случай е налице не само почва за законодателен хаос, но и правен абсурд. Експертите на Института за пътна безопасност в продължение на две години предлагат да се въздейства на пътните хулигани по същия начин, по който въздействаме на футболните хулигани. 

Налагането на наказания в ЗДвП като пробационния контрол, задържане в поделенията на МВР и полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото ще въздействат на всички участници в движението по пътищата. Основният акцент пада върху превенцията, като основен инструмент за намаляване жертвите по пътищата на България. След като в продължение на две години депутатите от пет народни събрания отказват да се произнесат по направените предложения, днес те за пореден път сътворяват законодателен хаос, чрез който целят да отнемат общественото напрежение породило се от неспособността на няколко правителства да се справят с войната по пътищата. 

 По този начин депутатите си осигуряват политическо време, но с действията си цинично демонстрират, че не им пука за жертвите от ПТП, както из възможностите да се избегнат такива. Промените в НК са направени без анализ на данните и липсва оценка на въздействието или по-ясно казано- какъв резултат се очаква от приетите промени.Пожелаваме късмет на всички участници в движението по пътищата защото той е единственото, на което могат да разчитат.

СТАНОВИЩЕ на Институт...

Публикувахте от Институт за пътна безопасност в Четвъртък, 10 август 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега