Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Инж. Лапчев: Водният цикъл ще бъде силно перо в местната икономика

Ще реши и 30-годишните проблеми с канализацията
Инж. Лапчев: Водният цикъл ще бъде силно перо в местната икономика

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев в откровено интервю за информационен сайт "PoligrafF". Какво се прави за общината и какво предстои може да разберете тук!

Инж. Лапчев, наскоро на поредно посещение при Вас беше финансовият министър Симеон Дянков. Обеща ли той нещо на общината?

Не, не е обещал и няма нищо лошо във това. Но при всички положения се ангажира с това да помага. В момента връзката национална - регионална власт сработва много добре и това носи своите резултати. Така че на мен не ми е необходимо някакво обещание.

Общината има одобрени няколко мащабни европроекта, сред които и този за водния цикъл на Царево. Разкажете повече за тях и на какъв етап са.

По-скоро Общината има такива проекти и ги разработва. Те са започнали от предходното управление, но са били концептуално сгрешени. Те нямаше да видят бял свят, заради поредица от грешки и поредица от несвършена работа. Те бяха изоставени на някакъв етап и нямаха никакъв шанс да бъдат доразвити. Това, с което тези 7 или 8 месеца, се занимаваме тук, главно в тази част е да ги извадим, да изчистим техните грешки, да ги пренапишем и да ги препроектираме от начало. Което наложи написването на някои от проектите от начало.

За проекта, за който ме питате, за воден цикъл Царево на 23 юли беше подаден от управляващия орган и аз се надявам, че той ще спечели, тъй като това е последното стъпало, през което минава проекта. Този проект е изключително тежък и мащабен - на огромна стойност. Когато започнем да го изпълняваме, защото аз наистина вярвам, че ще започнем, ще бъде едно много силно перо в местната икономика, а и ще реши едни 30-годишни проблеми с канализацията и водопровода. Това ще реши проблема на всички хора, които са си закупили терени и парцели тук.

Тези дни подписах договора за един друг проблем, който представлява едно дере, което се намира в Лозенец. Това е дерето, в което се излива вода от пречиствателната станция на Лозенец, която се влива на централния плаж. Това дере обхваща една огромна площ, която при силни дъждове прелива, залива ваканционните селища. Спечелихме проекта, аз подписах договора с МРРБ и наесен започваме да го строим. Надявам се, че с това ще решим един от вечните проблеми на Лозенец.

Този проект е част от една много-по мащабна перспектива за целия регион. Следващият проект, който ще напишем за цялостно модернизиране на тази пречиствателна станция, която ще обхване всички отпадни води на север от Царево. Имаме напредък и тук, постигнали сме споразумение с МТСП.

Тепърва в момента развиваме още един воден цикъл, който е за Ахтопол, той също е в много напреднала фаза. В края на месеца ще подадем предпроектните документи, така, че министерството също да има време да ги разгледа. Също много добре е изготвен проектът. Така, че може би и за него ще има отметка ‘да’. Имаме спечелени още три проекта по трансгранично сътрудничество, които спечелихме преди 4 дни. Още не сме подписали договорите. Те са свързани с почистващи машини, производство на пчелен мед.

За първи път Общината кандидатства по проекти за трансгранично сътрудничество. Не знам защо до сега не е правено, имаме потенциал и ето резултатите – спечелихме три проекта наведнъж.  В момента се пишат още два. Моето мнение е, че трябва да има постоянна предпроектна готовност и когато се отвори някаква мярка, да имаме готовността да кандидатстваме за нея, а не тепърва да започваме да развиваме нещо. Това е стратегията, която Общината е предприела по отношение на европейските пари.

Как върви работата по отсечката  Ахтопол – Резово и какви са позитивите от проекта? Кога ще бъде ремонтиран целият път?  

Това може би е 35 годишен проблем. В тази отсечка до сега са правени малки инвестиции. Агенция пътища през последните години е направила малките отсечки, които са от Ахтопол в посока Царево и всичко е приключило дотам. Това е така нареченият път на огледалата, защото това са много тесни, много остри  пътища, липса на банкети, постоянно ПТП-та, постоянно счупени или ударени коли.

Наистина беше болка. Успяхме да докажем на регионалната и националната власт, че е важно както за региона, така и за страната, точно тази отсечка най-накрая да бъде отремонтирана. Министър Дянков много стриктно следи дали се спазват сроковете. Имам уверението, че асфалтът ще бъде положен от Ахтопол до Синеморец, до  1 август. Проектът се развива много добре, разширява се пътя на 6 метра, което означава две идеални платна, по които колите свободно се движат.

Със завършването на пътните проекти ще се увеличи ли туристопотокът? Кои красиви кътчета ще бъдат по-лесно достъпни?

При всички положения завършването на пътните проекти ще увеличи туристопотока. Това прави  туристите по-спокойни.  По този начин всеки един от тези туристически центрове в община Царево става по привлекателен. Има много смисъл от това този пътен проект да бъде разработен, защото всъщност това отваря възможността на всички гости, както и на жителите на община Царево спокойно да се движат. Община Царево е характерна с това, че има може би най-много на брой малки плажчета.

Самия релеф на юг става по-стръмен, по-скалист. Има едни малки китни заливчета, в които има много малко пясък. Тези плажове, които са със традиции, които са обособени като такива, разбира се имат своя достъп. Разбира се има и такива, за които е нямало кандидати и са неохраняеми. Има и такива диви и китни местенца, за които трябва много въображение да се нарече плаж, но всъщност всяко едно заливче може да се нарече плаж. Ненормално е, а мисля, че е безсмислено, ако до всеки един залив направим път.

Общината задели над половин милион лева за разработването на  археологически обекти. Кога ще влязат в туристическите маршрути?

Два от археологическите обекти вече са открити. Няколко са етапите, които ще протекат за тази археология. Колкото повече пари бъдат отпуснати от държавата, толкова повече ще научаваме за нашата история. Ахтопол е почти готов. Там ще бъде консервирана тази част, която беше разкрита. Дори археологията още тече. В Царево продължават разкопките. Излиза керамика, която е от втори, трети, може би и четвърти век преди Христа, което е информация, която сега получаваме, досега нямахме такива данни за историята. Но да не казвам нищо повече, тъй като доказателствата са при археолозите и това е, което аз чух крадешком. Когато всичко това е факт,  когато го имаме като документи, когато бъдат експозирани находките, тогава ще бъдат вкарани в туристическите маршрути.    

Има ли потенциал общината да стане културен център на Южното Черноморие?

При всички положения. Община Царево се намира в географския център на Южното Черноморие. Археологията също показва, че той е бил много древен. Всичко това са условия, които насочват Царево точно в тази насока. В пределите на общината се намира и едно изключително село – село Българи, което е обявено за център на нестинарството в България. Нестинарски танци могат да се видят само тук. Затова мисля, че има няколко емблеми, които са компресирани тук и са напълно достатъчни, за да поставят началото на един такъв център. В нестинарството Общината е инвестирала първо много труд.

Кандидатствали сме по европейски проект, с който да развием точно този обичай и той да бъде подготвен и представен така, както трябва да бъде представен. Това е много интересно и много посещавано събитие. Идеята ни е да запазим тази идея и да я превърнем в марка, в нещо което ще се вижда само тук. Разработваме една идея за музей на нестинарството, но за сега е доста за напред.

Ще донесе ли ползи на общината превръщането на природен парк Странджа в биосферен парк?

Това е много дългосрочен проект. Държавата е длъжна да отговори на едни стандарти, които е подписала още в предприсъединителния период. Един биосферен  парк при всички положения би могъл да донесе някакви ползи, тъй като Юнеско е световно известна марка. Разбира се това е тема, която трябва да бъде много деликатно разисквана. Всички рестрикции, които биха могли да бъдат наложени, трябва да бъдат изкоментирани в детайли, за да не се окаже, че това ще навреди повече отколкото ще помогне. При всички положения помага, затова трябва да се влезе в един мащабен, сериозен диалог. Ако тази посока бъде добре разработена, аз съм убеден, че Община Царево има какво да извади като ползи.

Ще навредят ли на общината забраните за строителство, заложени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие?

Това е много дискутиран закон, който аз съм убеден, че кабинетът много добре ще разгледа. Не мисля, че ще навреди, това един добър закон, който в глобалния му вид не е съвсем огледан и не са прецизирани детайлите. Има една част от текстовете, които ме притесняват. Надявам се те да бъдат разгледани и министърът да се съобрази с това. Разбира се, това не е само мое мнение, това беше мнение на почти всички черноморски кметове.

Определено смятам, че когато този закон засяга само Черноморието, би трябвало да се вслушат и в мнението на хората, които най-много ще засегне. Хубавото е, че има диалог. Ние направихме една кръгла маса. Част от тези текстове не бяха добре изтълкувани от нас, част нашите притеснения бяха заявени и министър Павлова обеща да ги разгледа. Не мисля, че ще попречи. Разбира се, трябва да се погледнат всички текстове, за да не се получи така, че в един последващ момент този закон вместо да помага, той да започне да пречи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега