Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йохан Ван Овертфелд: Фондът за възстановяване трябва да бъде част от бюджета на ЕС

Йохан Ван Овертфелд: Фондът за възстановяване трябва да бъде част от бюджета на ЕС

Парламентът настоява за мащабен пакет от мерки за възстановяване след отминаването на кризата. Това заяви председателят на комисията по бюджети към Европейския парламент Йохан Ван Овертфелд.

"Дори във военно време икономическият живот не е спирал така внезапно. Има толкова много неясноти: ще се повтори ли кризата? Ще има ли втори тур ограничителни мерки? Какви ще бъдат настроенията на инвеститорите и потребителите? Фондът за възстановяване следва да бъде значителен, но и да бъде част от следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г., а не нещо отделно". Това заяви председателят на комисията по бюджети към Европейския парламент Йохан Ван Овертфелд (ЕКР, Белгия) в интервю за страницата на Парламента във Facebook.

От самото начало ЕС мобилизира всички налични ресурси, за да помогне на страните членки да укрепят системите си на здравеопазване и да намалят социално-икономическите последици от пандемията. Що се отнася до непосредственото бъдеще, Парламентът настоява за мащабен пакет от мерки за възстановяване след отминаването на кризата, подчерта Ван Овертфелд. Той изрази очаквания за “бавно и постепенно" възстановяване и определи прогнозите за спад от 7,5% на брутния вътрешен продукт като "умерени".

 Настоящият дългосрочен бюджет приключва в края на декември и затова председателят на бюджетната комисия настоява, че ЕС трябва да се подготви за опасността от забавяне на следващата финансова рамка: “Когато навлезем в юни, времето за одобрение на бюджета и прилагането му на практика става малко, а спирането на текущите програми на ЕС ще бъде много лошо за гражданите и за репутацията на ЕС.”

“Съгласието на Парламента трябва да бъде получено и това съвсем не е толкова сигурно, колкото беше с приключващата финансова рамка, така че Комисията и Съветът следва да отчетат към какво се стреми Парламентът. Парламентът е загрижен за интересите на гражданите и иска финансовата рамка и фондът за възстановяване да бъдат възможно най-добрият отговор на тежката криза, която наблюдаваме и която ще има последици за много години напред", допълни Ван Овертфелд.

По повод на сравнения на мерките, нужни за възстановяване от кризата, със следвоенния план Маршал, г-н Ван Овертфелд каза: “Към този момент, предвид на това, което е направено от Европа, и особено ако се добави фонд за възстановяване в размер от около 1 трилион евро, ние ще правим повече, отколкото плана Маршал".

Очаква се скоро Комисията да направи конкретни предложения за фонда за възстановяване, но вече има сериозни дискусии относно това дали помощта от ЕС трябва да бъде под формата на заеми или субсидии. Председателят на бюджетната комисия призовава за намирането на компромис: “Със сигурност трябва да има солидарност към най-тежко засегнатите страни, но трябва да има и отговорност. Пръскането на пари никога не е решение. Голямото предизвикателство е да се намери верният баланс".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега