Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Иран е по-близо от всякога до създаването на ядрена бомба

Иран е по-близо от всякога до създаването на ядрена бомба

Иран е започнал монтирането на нови, модерни центрофуги за обогатяване на уран в ядрената си централа в Натанз, съобщи Международната агенция за атомна енергия, цитирана от Франс прес.

Иран е започнал монтирането на нови, модерни центрофуги за обогатяване на уран в ядрената си централа в Натанз, съобщи Международната агенция за атомна енергия, цитирана от Франс прес.

Това предизвика гневна реакция от страна на Съединените щати. Вашингтон нарече действията на Техеран "поредната провокативна стъпка". Своите опасения изказа и Израел като заяви, че Иран е „по-близо от всякога" до създаването на ядрена бомба. Според пресслужбата на израелския премиер Бенямин Нетаняху докладът доказва, че „днес Иран е по-близо от всякога до получаването на обогатен материал за създаването на ядрена бомба".

В доклад на Международната агенция за атомна енергия се казва, че няма прогрес по решаването на спорните въпроси с Иран. Освен това страната е информирала ООН, че планира да въведе модерни ядрени центрофуги. Те могат да обогатяват урана два или три пъти по-бързо от настоящите, с които разполага. Говорител на Държавния департамент на Съединените щати заяви, че случващото се въобще не е изненадващо, но го определи като провокация и поредното нарушаване на договорите с ООН.

„Инсталирането може да доведе до нова ескалация и по този начин Иран нарушава своите задължения в рамките на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и МААЕ", подчерта говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд.

Въпреки това Иран има време и възможност да промени ситуацията. Според доклада на МААЕ иранските инженери вече са инсталирали 180 центрофуги за обогатяване на уран. Освен това се посочва, че до момента Иран вече разполага със 167 килограма уран, обогатен до 20%. Разговори за ядрената програма на Иран трябва да започнат следващата седмица в Казахстан. Западът се опасява, че Техеран се опитва да създаде ядрени оръжия. Страната обаче твърди, че обогатява уран за мирни цели.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега