Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изкараха на тест първия български хеликоптер за спешна помощ по въздуха

Изкараха на тест първия български хеликоптер за спешна помощ по въздуха

Междувременно първите три екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъдат изпратени по договор с Leonardo S.p.A на 5-дневно обучение в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия.

Първият хеликоптер произведен за системата на Спешната медицинска помощ по въздуха в България, бе свален от производствената линия и изкаран за тест преди да бъде боядисан в избраната разцветка в червено и бяло.

Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и двама представители на авиационния оператор „България Хели Mед Сървиз” ЕАД е на посещение в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате.


Снимка: МЗ

„Комисията е започнала техническото приемане на летателната машина, а организацията по прелитането до България ще се осъществи до средата на януари 2024 г., след което хеликоптерът ще бъде лицензиран у нас“, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Междувременно първите три екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъдат изпратени по договор с Leonardo S.p.A на 5-дневно обучение в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. По време на курса те ще се запознаят с хеликоптера и техническите му параметри, с медицинското оборудване и с мерките за безопасност при извършване на авиомедицински транспорт. Всеки екип ще проведе 4-5 полета с хеликоптер в различни условия и при различни ситуации преди поемане на първите дежурства.

„Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха е съставен от три основни структури – Координационна централа, която е най-важното структурно звено, Административно-стопанския сектор и шестте регионални бази. През следващата година сме предвидили обучения за придобиване на професионални качества – практика и езиково обучение на служителите, които са назначени в регионалните бази“, посочи Борислав Петров – ръководител на Административно-стопанския сектор в ЦСМПВ. 

„Екипите вече са подбрани. Те са получили медицински сертификати за годност за летателна работа и са преминали курс на обучение за работа на борда на въздухоплавателното средство, както и опреснителни допълнителни курсове по отношение на реанимационни техники и спешна медицина“, обяснява проф. Любомир Алексиев – главен координатор на експертния съвет по медицинска дейност в областта на авиационната медицина и помощ по въздуха към Министерството на здравеопазването.

По думите му Центърът вече е готов за работа, Координационната централа е подготвена и оборудвана, като предстои обучение на диспечерите, които ще работят там, тестове с Националната система 112 и Центровете за спешна медицинска помощ.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега