Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изкуството в Поморие ще се сдобие с нов дом

Изкуството в Поморие ще се сдобие с нов дом

Сградата е паметник на културата. Съществува още от турско време, като през годините там се е помещавала митницата, както и общинската администрация, но от 15 години тъне в забрава и се руши. Това ще се промени още през септември, когато стартират строителните дейности.

Изкуството в Поморие щесе сдобие с нов дом. Една от най-старите сгради в града ще бъде реставрирана ипреструктурирана в първата Градска художествена галерия. Бъдещият културен домсе намира в сърцето на историческия център на Поморие и ще бъде пригоден зануждите на галерия от този тип. Това съобщи днес кметът Иван Алексиев и екипът,работещ по проекта.

Сградата е паметник накултурата. Съществува още от турско време, като през годините там се е помещавала митницата,както и общинската администрация, но от 15 години тъне в забрава и се руши.Това ще се промени още през септември, когато стартират строителните дейности.

Проектът ще бъде реализиран с помощта на европейско финансиране по програма „Осигуряване на достъп докултурно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне запосещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на новидигитални съдържания в областта на културното наследство“.

Проектът  на стойност 406 694,57 евро и трябва дабъде реализиран в рамките на 12 месеца. Според изчисленията на екипа, галериятатрябва да е готова през април догодина и през идния летен сезон да посрещнепървите си гости, уточни Алексиев. Двуетажната сграда ще бъде преустроена, катона всеки етаж ще има по една изложбена зала.

Едната ще бъдепредназначена за постоянни експозиции, включващи произведения на местни автори,както и част от селекцията, събирана през годините, от арт пленера в Поморие.Другата зала ще се използва за изложби на творци от града, страната и света, запленери, семинари културни събития и дори концерти.

Реставрацията иреконструкцията ще бъде извършена от специален екип от хора от ромски произход,които предварително ще бъдат обучени за строители и реставратори.  Предвижда се и обособяване на ателие за реставрация, складови помещения и др. Работниятпроект е вече готов, приключени са и почти всички предварителни процедури заобществените поръчки.

„Много са малко градовете от рангана Поморие, които имат галерии като тази, и макар градът ни да е сред най-големите поБългарското черноморие, за нас това е един специален проект“, коментира кметътАлексиев.

Той добави, че Градската галерия е залегнала в плановете на администрациятаза освежаване на историческия център на града, но до този момент не е даденстарт на проекта заради процедурите по кандидатстване за финансиране.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега