Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изложба от просфори и обредни хлябове гостува в Историческия музей

Изложба от просфори и обредни хлябове гостува в Историческия музей

Богата изложба от уникални просфори и обредни хлябове гостува в Историческия музей това лято. Уникалната експозиция бе открита в рамките на Нощта на музеите и ще остане в града до 30-и септември.

Богата изложба от уникални просфори и обредни хлябове гостува в Историческия музей това лято. Уникалната експозиция бе открита в рамките на Нощта на музеите и ще остане в града до 30-и септември.

Изложбата "Просфора. Хляб и литургии" събира експонати от цялата българска етническа територия. Сред тях има печати от 19 и 20 век, които са образци на изящна дърворезба. Част от тях са пристигнали по нашите земи от Света гора, където функционират няколко центъра за тяхната изработка.

Просфорните печати са особени обекти - те са ключов елемент на църковния живот, участват в най-сакралното християнско тайнство. Като при всеки култов обект в тях се влагат строго определени религиозни символи, формата им е канонична, но все пак има и различия. В някои краища на страната те се използват само в църквите, а в други са задължителен инвентар на всяка къща.

По време на изложбата посетителите имат възможност да видят и научно-популярен филм, представящ изработването на просфори в Светогорските манастири Симонопетра, Хилендар и Зограф и в една от килиите към Великата лавра  „Свети Атанасий". Много от кадрите и фотосите са уникални. Изложбата разполага с печатен каталог, в който намират място много от най-интересните образци на просфорни печати.

Събитието е част от шестте изложби, които бяха открити в Бургас по повод Европейската нощ на музеите. Организатори са  Национален етнографски музей /НЕМ/ при БАН и Регионалния исторически музей, под патронажа на доц- д-р Севдалина Турманова, заместник областен управител и регионален представител на БАН за област Бургас.

Средпосетителите в бургаската нощ на музеите бяха зам.министъра на културата БониПетрунова, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.кметът по образование ЙорданкаАнаниева, народния представител Иван Вълков, главният секретар на Областнаадминистрация Бургас Валентин Люцканов, Иглика Мишкова- уредник наНЕМ-София.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега