Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изследват безплатно за хепатит на Spirit of Burgas

Изследват безплатно за хепатит на Spirit of Burgas

Създаването на Национален хепатитен план поставя България сред лидерите в областта на формиране на новите политики за превенция на заразните заболявания.

Създаването на Национален хепатитен план поставя България сред лидерите в областта на формиране на новите политики за превенция на   заразните заболявания. Това заяви на пресконференция в Бургас заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова. В брифинга участваха и представители на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и заместник-кмета на община Бургас д-р Лорис Мануелян.

Проявата е по повод на Световния ден на борба с хепатита, който се отбелязва всяка година на 28 юли съвместно със СЗО. Световният ден се отбелязва по цял свят с различни инициативи и дейности, насочени към младите хора. Тази година център на националните прояви, провеждани с подкрепата на МЗ, е община Бургас.

Мобилни кабинети за безплатно и анонимно изследване за хепатит В и С ще бъдат разположени в района на фестивала Spirit of Burgas. Това съобщи  д-р Станимир Хасърджиев, председател на  "Хапасист".

На пресконференцията беше подчертано още, че България е инициирала и е подписала резолюцията на Световната здравна асамблея за борба с хепатита. Тази българска позиция е получила международно признание и нашата страна има свой зам.-председател на Регионалния комитет на СЗО за Европа. Всички държави, подписали резолюцията са поели отговорността да създадат в следващите пет години национални програми за борба с хепатита.

България обаче е  първата държава от Източна Европа и третата държава на континента, която разработва такава програма, след Шотландия и Франция, където вече те действат, каза зам.-министър Димитрова. Тя изтъкна, че идеята за Национален хепатитен план има и регионални измерения като идеята е  общините у нас да се включат в програмата по начин, който е най-подходящ за населението от регионите.

Тази година СЗО фокусира вниманието върху хепатит С сред инжекционните наркомани и честото съчетание при тях с ХИВ инфекция. Целта на кампанията е да се подобри информираността на обществото за съпътстващите рискове при вирусните хепатити, а също и за  методите за ранна диагностика и предпазване. По данни на СЗО около 9 милиона души в Европа са заразени с вируса на хепатит С.

Около 86 000 от тях умират ежегодно. В България всички видове вирусен хепатит подлежат на задължително съобщаване и отчет. През 2011 г. са регистрирани общо 6 258 случая на остри вирусни хепатити. Заболяемостта на 100 000 души е 83,39.   Постижение за България е фактът, че още през 1992 г. е въведена  задължителната имунизация на новородените деца срещу хепатит Б. В резултат на това е постигнат висок ваксинален обхват от над 98 % и заболяемостта е изместена в активната възраст над 20 години.    

Какво трябва да знаем за Хепатита: Хепатитът се причинява от пет различни хепатитни вируси типове А, Б, С, Д и Е. Поради липсата на ясно откроими симптоми при повечето от заразените те често не знаят, че са заразени и че пренасят заразата. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения и ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб.  

Хепатит А

Хепатит А е вирусна чернодробна болест, която протича предимно леко На глобално ниво се предполага, че 1,4 милиона души годишно се заразяват хепатит А Вирусът на хепатит А се предава с поглъщането на заразена храна и вода, както и чрез директен контакт със заразен човек Хепатит А се свързва с липсата на чиста вода и ниска хигиенна култура Епидемиите могат да бъдат много обширни и да причинят сериозни икономически последици По-добри хигиенни навици и ваксината за хепатит А са най-ефективните способи за борба с тази болест.

Хепатит Б

Хепатит Б е вирусна инфекция, която атакува черния дроб и може да причини остро или хронично заболяване Вирусът се предава чрез контакт с кръв или други телесни течности на заразен човек 2 милиарда души по целия свят са били инфектирани с вируса и около 600 хиляди души годишно умират от последствията от хепатит Б Вирусът на хепатит Б е 50 до 100 пъти по-заразен от вируса на ХИВ Хепатит Б е предотвратим чрез ваксина.

Хепатит С

Хепатит С е чернодробно заболяване, причинено от вирус Хепатит С може да варира от леко заболяване, продължаващо няколко седмици, до сериозно състояние за цял живот, което може да доведе до цироза или рак на черния дроб Вирусът на хепатит С се предава чрез контакт със заразена кръв В глобален мащаб около 150 милиона души са хронично инфектирани с вируса на хепатит С и повече от 350 хиляди души годишно умират от заболявания, свързани с хепатит С Хепатит С е лечим чрез прилагането на антивирусна терапия Все още не съществува ваксина срещу хепатит С, но научната работа продължава.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега