Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Царево: Категорично сме против изграждане на хранилище за ядрени отпадъци в Странджа

Кметът на Царево: Категорично сме против изграждане на хранилище за ядрени отпадъци в Странджа

Киров коментира още, че след избора на редовно правителство предстои да се коментират реалните намерения на държавата. Предложи също и ОбС да излезе с позиция, че са против изграждането на хранилище от този тип.

Кметът на Царево се обяви категорично против изграждане на хранилище за ядрени или радиоактивни отпадъци на територията на Странджа. Това коментира той на днешната сесия на ОбС по отправено питане за евентуалното намерение на държавата. 

"Направил съм личен и задълбочен анализ на действащото законодателство по отношение на тази дейност. В България е забранено складирането на радиоактивни отпадъци - тип ядрени отпадъци. В България, може би, след съгласувателен режим, е допустимо да се складират остатъчни продукти от АЕЦ Козлодуй. Неминуемо държавата е изправена пред този избор, след като са прекратени взаимоотношенията с руската страна по договора, но анализът показва че на първо място такъв опит е правен вече през 2015-та година, близо до Козлодуй. Разбира се, силният отпор на местната общност не позволява да се създаде хранилище за радиоактивни отпадъци. Категоричното мнение на мен - като кмет на Община Царево, надявам се и на Вас - като общински съветници е, че ние сме против изграждането на хранилище за вторични радиоактивни продукти на териротията на Странджа", заяви Киров.

По думите му в докладите, цитирани в медийното пространство, всъщност е посочена Югоизточна България, не е посочено къде точно, като се спекулира дали е Странджа или не, но се предполага заради залежите на конкретен вид скала. 

"Против съм подхода на всяване на страх сред хората и против подхода на държавата за пореден път да се опитва, дори само да анализира такъв тип дейности, без да се допита до местната общност", категоричен бе кметът на Царево. 

Киров коментира още, че след избора на редовно правителство предстои да се коментират реалните намерения на държавата. Предложи също и ОбС да излезе с позиция, че са против изграждането на хранилище от този тип. "С кметовете от Черноморска Странджа и Черноморието, ще подемем обща инициатива, включително и проучване за възможността за местни референдуми", каза още Киров.  

Снимка: Община Царево

На днешната сесия, Общинският съвет единодушно прие предложението на Марин Киров да се учреди право на ползване в полза на дирекцията на Природен парк „Странджа“ за сградата им в гр. Ахтопол. Бяха приети и промени в няколко наредби. Една от тях дава възможност да започне пълна реконструкция на интернет страницата на община Царево. Докато трае изграждането на нов сайт обявите за търгове ще се публикуват както и досега - в един регионален ежедневник (както в печатните му издания, така и на неговия уебсайт), на табло в сградата на общината или на интернет страницата на общинската администрация, ако същата е достъпна поради обновяването ѝ.  

„След реконструкцията на сайта ще се върне досегашния ред. Не приемам обвиненията, защото с тази промяна гарантираме първо належащата промяна на сайта и второ спазване на законността. Ако не го направим ще ни обвиняват, че има търгове, а няма сайт, защото е в ремонт. Сега ще се публикуват в ежедневник и на сайта му, защото те ги качват, на табло и на нашия сайт ако не е спрян заради обновяване. Пълна прозрачност.” заяви Марин Киров.

Провеждане на СЕДМОТО заседание на Общински съвет-Царево

Публикувахте от Община Царево в Вторник, 12 март 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега