Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Царево обяви старт на инициативата "Алея на героите" /Снимки/

Кметът на Царево обяви старт на инициативата "Алея на героите" /Снимки/

Предвижда се до читалището в града да бъдат поставени паметни плочи на Капитан Петко Войвода и тракийските бежанци, на Христо Ботев и на Васил Левски.

"Да помним и да не забравяме, но да не мразим, а да градим"! С тези думи в деня на националния празник за Освобождението на България кметът на Царево Марин Киров даде начало на инициативата "Алея на героите". Предвижда се до читалището в града да бъдат поставени паметни плочи на Капитан Петко Войвода и тракийските бежанци, на Христо Ботев и на Васил Левски. 

Снимка: Община Царево

Тържествата по повод националния празник в Царево започнаха в 10:30 часа с поздрав от Общински духов оркестър с ръководител Тодор Маджаров. Празничната програма продължи със заупокойна молитва, отслужена в памет на загиналите в борбите за българското национално освобождение; полагане на венци и цветя при паметника на Георги Кондолов и празничен концерт с участието на ДВГ “Усмивки” при НЧ “Г.Кондолов 1914г” с ръководител Биляна Никова, Детски танцов ансамбъл “Иглика” с ръководител Дамян Дамянов и Ансамбъл “Царево” при НЧ “Г.Кондолов 1914г” с ръководител Христо Йорданов.


Снимка: Община Царево

Ето какво каза в словото си кметът Марин Киров:

"Уважаеми жители и гости на община Царево, честит национален празник!Честваме не просто дата, а събитие – събитието на нашето Освобождение. Вярвам и днес, че Освобождението на България е Възкресението на България. То не трябва да носи разделителни линии, не трябва да възпитава послушание или презрение. То е акт на свобода, а тя е нито лесна, нито без отговорности! Свободата ангажира постоянно и е за добро, ако вярваш в нея и я отстояваш. Ето например - Георги Кондолов, пред чийто паметник сме, е борец за свободата на нашия край и след Освобождението на България. 

Свободата, която честваме днес и която трябва да отстояваме като завет е дошла по Божията воля и е дело на българи със смели и непокорни сърца. Разбира се – не трябва да отричаме помощта от другите народи, нито да забравяме користните цели на външните сили, които дълги години старателно са наблюдавали нашите страдания. Платили сме висока цена в кръв и злато, а великите сили и тогава са се опитвали да ни разделят. И в това сякаш е нашият национален урок – когато сме единни, имаме силен потенциал, а когато сме разделени – под робство. 

Умният народ помни и познава своето минало, но върви напред, свободен от всичките си грешки и товари. Свободен от комплекси и предразсъдъци. Да помним и да не забравяме, но да не мразим, а да градим! Днес е моментът да обявим инициативата на община Царево “Алея на героите” - тук до читалището ще поставим паметни плочи на Капитан Петко Войвода и тракийските бежанци; Христо Ботев и Васил Левски. Да живее България и Бог да ни закриля!"

Честит 3 март Музикален поздрав от Общински духов оркестър Царево

Публикувахте от Община Царево в Неделя, 3 март 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега