Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Поморие: Вкарахме иновация и минахме на ръчно управление на осветлението

Кметът на Поморие: Вкарахме иновация и минахме на ръчно управление на осветлението

"Сметките на държавата и на правителството в момента не излизат", обяви Иван Алексиев

В община Поморие минахме на ръчно управление на уличното осветление. Това са иновациите в момента. Уличното осветление е 70% от разхода за електроенергия на една община. Това каза на пресконференция в централата на ГЕРБ в Бургас кметът на Поморие Иван Алексиев, предаде репортер на PoligraF.net. 

„Бях го казал на майтап, но си е напълно сериозно. Община Поморие вкара иновация. Сега е много модерно да имаме Министерство на иновациите, да говорим за смарт сити, или т.нар. умни градове или умни общини. Независимо, че имаме Министерство на иновациите и развитието, ние, общините, сме принудени да минем на ръчно управление. И каква е нашата иновация? В община Поморие минахме на ръчно управление на уличното осветление. Това са иновациите в момента. Уличното осветление е 70% от разхода за електроенергия на една община. Ако предприемем действие по ограничаване на уличното осветление се увеличава рискът от повишаване на престъпността. В момента МВР е ангажирано да лови кметовете-престъпници и няма да има време да лови обикновените престъпници. Мислим и за тях, затова минахме на ръчно управление на уличното осветление“, коментира Алексиев. 

Той разкри и притеснителни данни относно повишената цена на електроенергията.„През 2021 г. в началото, за детските градини имаме общо потребление 41 000 кв/ч. За тази година имаме 35 000 кв/ч. За училищата картинката е сходна, като потреблението е с близо 30% по-малко, но забележете сметките: стойността на края на 2020 г. е 10 250 лв за детските градини, а в момента е 23 200 лв. Средно с 226% увеличение. За училищата: 7967 лв. плащане на ток миналата година, 18 690 лв. плащане на ток тази година, или средно увеличение 237%. Т.е., ние изпълняваме нашите ангажименти, реализираме проекти по Оперативна програма Региони в растеж в частта енергийна ефективност, спестяваме енергия, между 30-40%, което е сред целите на програмата, но накрая, когато излязат сметките сме с 230-240% отгоре. Нещо, което не зависи от нас. От няколко дни експерти излизат по всички възможни студия и казват как кметовете не могат да си направят разчетите и сметките. Не, не е така. Нашите сметки излизат. Но сметките на държавата и на правителството в момента не излизат. Това показват данните. 

Интересното е, че в един момент се отпускат 61 млн. лв. за подпомагане на ВиК дружествата да си платят тока, а Общините ще чакаме компенсации февруари – март. Ще ви кажа каква стана с предните компенсации: ноември месец 2020 година токът ни (Община Поморие) беше 56 000 лв., а за миналата година беше 138 000 лв. Компенсираха ни с 20 000 лв. и платихме 118 000 лв., т.е. двойно повече. Факт е, че Държавата на 100% компенсира ВиК дружествата, а общинските училища, детски градини, болници – ще чакаме февруари-март, защото, ние кметовете сме лоши управленци. Задавам си въпроса през ноември месец изборите парламентарни ли бяха или местни? Мисля, че бяха парламентарни избори и избрахме редовно правителство. Защо тогава ние кметовете сме виновни за всичко? По показание на двама свидетели се образуват досъдебни производства. Това ли е промяната или това е изчегъртването? 

Още нещо, което ме притесни. Вицепремиерът, г-жа Корнелия Нинова каза, че с 30% се увеличават парите за капиталови инвестиции на общините в държавния бюджет и с тях „спокойно могат да си платят тока“. Много меко ще го кажа: това е несериозно изказване. Не може с целева субсидия да плащаш текущи разходи. Това е много сериозно нарушение. 

Една част от общините, сред които и Поморие, сме извън списъка за обща изравнителна субсидия. Защото имаме на 120% събераемост на приходите. Затова, че сме си изпълнили ангажимента и жителите на община Поморие спазват финансова дисциплина и си плащат данъците, ние в момента сме ощетени и нямаме общо изравнителна субсидия. В училище на отличниците пишат шестица, а сега правителството ни пише двойка. Значи на някой му куца образованието. Как да си плащаме сметките, като ни режат отвсякъде?!“, каза още градоначалникът на Поморие. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега