Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът Николов предлага нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства

Кметът Николов предлага нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства

В Община Бургас към момента има 14 приемни семейства, които ако отговарят на изискванията в Правилника, могат да кандидатстват за еднократното финансово подпомагане.Освен Бургас още 7 общини Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Сунгурларе, Созопол и Средец в областта работят по националната програма за приемни семейства като общият им брой е 52.

Кметът ще предложи на общинските съветници на заседанието утре да гласуват нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейства в Бургас. Целта на новия Правилник е актуализиране и подобряване на процедурите, свързани с отпускане на финансовото подпомагане на приемните семейства. Тази помощ е отделно от финансирането на националната програма и се отпуска от общинския бюджет.

В Община Бургас към момента има 14 приемни семейства, които ако отговарят на изискванията в Правилника, могат да кандидатстват за еднократното финансово подпомагане.Освен Бургас още 7 общини Айтос , Камено, Карнобат, Малко Търново, Сунгурларе, Созопол и Средец в областта работят по националната програма за приемни семейства като общият им брой е 52.

Целта на финансовото подпомагане е решаването на важни социални и здравни потребности на децата, настанени в приемни семейства. Средствата се предоставят за превенция, реинтеграция и отглеждане на деца в приемни семейства и се осигуряват от бюджета на общината в качеството й на доставчик на социални услуги.Приемно семейство може да подаде заявление за кандидатстване за финансова помощ след изтичане на тримесечен срок от настаняването и наблюдение на детето. Заявлението се подава лично от приемните родители до Председателя на Комисията за детето по чл. 20а от ЗЗкД, в деловодството на общинската администрация.Новите изисквания в правилника са заявлението да бъде мотивирано, да изяснява обстоятелствата/причините за предоставянето му, както и да посочва конкретното предназначение на исканата финансова помощ.

Променен е и списъкът на документи, които следва да бъдат приложени към заявлението и е указано съответното нормативно основание за тяхното издаване. Това е необходимо от практическа гледна точка, тъй като в повечето случаи настаняването на детето в приемното семейство се извършва на база заповедта за настаняване, а съдебното решение все още не е излязло.Предлага се още въвеждането на изцяло нови процедури, които имат за цел да осигурят надеждно отчитане и упражняване на последващ контрол във връзка с финансовите помощи, предоставени от общинския бюджет.От страна на Община Бургас не са необходими допълнителни финансови средства за прилагане на новата уредба, тъй като такива са предвидени в приетия бюджет за 2020 г., пише още в докладната на кмета.

Право на еднократна финансова помощ по този правилник имат само доброволни и/или професионални приемни семейства, в които са настанени деца за срок над 6 (шест) месеца и са вписани в регистъра на утвърдените приемни семейства, поддържан от Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) - Бургас. За разглеждане се допускат заявления от приемни семейства, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Община Бургас.Средствата, предвидени за финансово подпомагане на приемни семейства, се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Бургас.Предоставената финансова помощ има еднократен характер и е в размер на до 1 000 (хиляда) лева, за всяко настанено дете в приемно семейство. Предоставянето на средствата се извършва след решение на Общински съвет - Бургас за всеки конкретен случай, до изчерпване на сумата, предвидена по бюджета.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега