Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът подписа договор за финансово подпомагане на студенти в IT сектора

Кметът подписа договор за финансово подпомагане на студенти в IT сектора

Инициативата се реализира по предложение на кмета Николов, одобрено от местния парламент. Квотата за тази година вече е запълнена.

Кметът Димитър Николов и ректорите на двата бургаски университета - проф. Галя Христозова и доц. Магдалена Миткова подписаха официален договор за финансово подпомагане на студенти в IT сектора. Така от тази есен Община Бургас ще плаща семестриалните такси на общо 60 младежи, по 30 във всяко от двете висши учебни заведения. На днешното подписване присъстваха още зам.-кметовете Йорданка Ананиева и д-р Лорис Мануелян, както и преподаватели от двата университета.

Инициативата се реализира по предложение на кмета Николов, одобрено от местния парламент. Квотата за тази година вече е запълнена, а студентите са подбрани по успех и ще се обучават в специалностите "Софтуерно инжeнерство" в Бургаски свободен университет и "Комуникационна и компютърна техника" в Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Кметът и двамата ректори единодушно решиха всяка следваща година стипендията да получават първите 30 по успех в съответния университет, тоест класирането на одобрените сега не е сигурно и могат да ги сменят други. Така студентите ще имат стимул да бъдат старателни и дисциплинирани в обучението си.

Повод за стартирането на тази подпомагаща програма е засиленият интерес от компании в IT сектора и аутсорсинг индустрията към Бургас, но като условие за инвестиции те поставят наличието на достатъчно професионално подготвени кадри. Двата университета разработват всеки своя система за дуално обучение в тази област на знанието, каквато Община Бургас вече прилага в професионалните си гимназии.

От своя страна кметът Николов се ангажира да съдейства на студентите от споменатите специалности да започнат стажове в IT фирмите, които развиват дейност в Бургас. Това ще им даде възможност да се учат по най-ефективния начин - чрез работа, а ако направят добро впечатление, да бъдат наети направо от университета и да стартират успешно професионалната си реализация.

Междувременно бяха връчени и дипломите на младежите, участвали в Лятната IT Академия, организирана от Община Бургас. Те изкараха курсове по C++, Java, web и графичен дизайн, разработване на web приложения.

Първото издание на лятната академия бе отчетено като изключително успешно, което означава, че тя ще се проведе отново догодина. В нея с интерес и желание участваха над 80 младежи - от първокласници до студенти. Всички те получиха, наред с дипломата, ваучери за закупуване на консумативи за компютри или книги, осигурени от Община Бургас. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега