Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Концесионерът на Хармани: Спасителите и медицинският екип са оказали адекватна помощ

Концесионерът на Хармани: Спасителите и медицинският екип са оказали адекватна помощ

"Категорично заставам зад медицинския екип на плажа, който е съставен от лекари реаниматори, анестезиолози, с опит в спешната помощ и които са направили всичко по силите си да спасят живота на туриста. Същите хора минути по-рано спасиха други три живота. За съжаление медицината не е всесилна и понякога не може да помогне. За пореден път призоваме всички плажуващи да не влизат в морето, когато има вълни или е вдигнат червен флаг", заяви управителя на фирмата-концесионер Кирил Спасов.

Публикуваме становищата на концесионера на плаж Хармани в Созопол и на амбулаторията за специализирана медицинска помощ по вътрешни болести и кардиология, която осигурява медициското обслужване на плажа:  

На 27.08.2023 г. на плаж Хармани в Созопол по едно и също време възникнаха четири инцидента с давещи се хора, попаднали в подводно течение между пост №2 и пост №3. Спасителите са реагирали незабавно и са извадили от морето първите двама туристи - мъж и млада жена, които са бедствали в морето. Докато извършват спасителната операция, в района на съседния пост започват да се давят други двама - дете и 42-годишен мъж от Враца. В тази екстремна ситуация, част от спасителите остават да реанимират заедно с медицинския екип младата жена, която е била в критично състояние, а останалите спасители предприемат спасителна операция, като се насочват към другите двама. Успяват да спасят детето и се насочват с джет към 42-годишният мъж. Успяват да го измъкнат на брега, в тежко състояние и в безсъзнание. 

Предприемат се незабавни реанимационни действия с цел оказване на първа помощ, в които участват спасители и лекари от медицинския пункт на плажа. Към тях се присъединяват и трима лекари, които са били на плажа като туристи. На мъжа е направен сърдечен масаж, аспирация на съдържимото в устанат кухина, изкуствено дишане с интубация.  Дефибрилатора е приготвен за работа, но при включването му налагането на лъжиците, сърдечната дейност е липсвала изцяло и на монитора се появява права линия. Същото установява и екипа на ЦСПМ. При тази ситуация медицинските лица са преценили, че е излишно използването на дефбрилатор при настъпила смърт. За голямо съжалениие опитите за реанимация не са дали резултат. Пристигналият на място екип на ЦСМП-Бургас е констатирал смъртта на туриста.      

По повод разпространяваните от лицето Калина Калева твърдения, че лекарите са бездействали и дефибрилаторът не е работел, заявяваме, че същите не отговарят на истината. По време на инцидентите на плажа са работели двама лекари - единият медик е реанимирал жената, а вторият мъжа. Неадекватни  са предположенията и оценките давани от Калева, която не е медицинско лице. Същата е логопед и координатор на ИТН в 23 МИР София. Недопустимо е един трагичен инцидент да се използва, за да се очернят лекари, спасили не един и два човешки живота и да се извличат политически и предизборни дивиденти.  

"На плажа нямаме лекар, който да е чужд гражданин, както твърди г-жа Каменова. Всички лекари са български граждани. На всички плажни ивици, с които амбулаторията има сключени договори, разполагаме с перфектно оборудвани ренимационни пунктове. Конкретно на плаж Харманите пункта има дефибрилатор, външен трансдермален пейсмейкър, аспиратори, вентилатори за обдишване "пийп", интубационни тръби всички размери, много кислород и всички медикаменти, необходими за поддържане на жизнени функции. Отделно имаме и реаномобил, който е оборудван със същата техника, която я има и в пункта. В реаномобила също има дефибрилатор. Тези апарати са със станции за зареждане и отделно работят и на батерии - нови са и са много качествени, преминали всички тестове за годност. Изброената медициска техника е реанимационна и тя е закупена от концесионера, въпреки че той няма задължение да я осигури нито по наредба, нито по концесионен договор. Каквото съм поискала, всичко е закупено от концесионера - много повече от изискуемото по закон. Лично проучих случая и съм категорична, че колегите са направили всичко по силите си, за да спасят туриста. Но когато са го извадили от морето, главата му е била посиняла, което е признак, че вероятно вечеч е бил мъртъв. Дефибрилаторите са изправн и работят, но в случая не са използвани поради констатирана липса на сърдечна дейност", заяви д-р Ваня Каменова, управител на амбулаторията.

"Категорично заставам зад медицинския екип на плажа, който е съставен от лекари реаниматори, анестезиолози, с опит в спешната помощ и които са направили всичко по силите си да спасят живота на туриста. Същите хора минути по-рано спасиха други три живота. За съжаление медицината не е всесилна и понякога не може да помогне. За пореден път призоваме всички плажуващи да не влизат в морето, когато има вълни или е вдигнат червен флаг", заяви управителя на фирмата-концесионер Кирил Спасов.   
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега