Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Корнелия Нинова: Ще направим всичко възможно да реализираме третия мандат

Корнелия Нинова: Ще направим всичко възможно да реализираме третия мандат

Бяхме и ще бъдем гарант, че България няма да бъде въвлечена във война, заяви лидерът на левицата.

„Между декларираните думи и действията на „Продължаваме промяната“ имаше противоречия. Ние приветстваме подхода им да разговарят с всички и да извадим национални, важни задачи, които трябва да свършим всички. Но в документа предварително бяха заложени теми, които те също предварително знаеха, че няма как да подкрепим“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия.

Тя посочи, че документът на ПП предвижда да се продължава доставката на оръжия за Украйна и приемане на украински войници на територията на България за обучение. Нинова припомни, че БСП е против това решение и сезира Конституционния съд: "Внесли сме го в Конституционния съд, чакаме решение. Ако то бъде обявено за противоконституционно - ще падне, а в самата програма беше заложено това да продължи."

„Те знаят, че ние имаме обратна позиция. Още докато бяхме заедно в управлението, ние бяхме гарант, че България няма да предостави оръжие и твърдим, че това би било риск за въвличане във войната“, каза още лидерът на социалистическата партия.

Нинова заяви, че след падането на редовното правителство, военната тема се е отприщила: „Самолети, оръжия за Украйна, украински войници тук. Но ние в това сме последователни и принципни. Смятаме, че изходът е дипломация, преговори, мирно решение и се радвам, че напоследък се чуват все повече гласове на световни лидери да се търси мирно решение“.

Корнелия Нинова посочи, че БСП не подкрепя и предложението в декларацията на ПП за бюджетен дефицит от 3%: „Това означава затягане на коланите и рязане на разходи. Нашата политика е обратна, тя е и европейска политика. Виждате, че всички европейски държави в момента подкрепят семействата, домакинствата, фирмите. Не се ограничават до 3% дефицит, защото знаят, че е криза“.

Лидерът на БСП заяви, че до юли са постигали много силна социална програма и добри финансови и икономически показатели. „След това настъпиха промени, цените продължават да растат нагоре, доходите, които увеличихме, бяха изядени. Не може да оставим, както служебният кабинет направи, замразени доходите. Ние искаме социалната политика, която провеждахме в редовния кабинет, да продължи“, каза Нинова.

Тя коментира и присъединяването на България в еврозоната, като посочи, че на базата на икономически, финансови и социални данни, БСП смята, че това няма как да се случи през януари 2024 г. без това да предизвика сътресение, особено в социалната сфера.

„Ние искаме това да се направи разумно, бавно и с аргументи икономиката да не се срине и хората да не обеднеят още повече. Вижте какво става в Хърватска в последните дни. Приеха ги в еврозоната и търговците започнаха да закръгляват цените нагоре. Правителството им сега обсъжда да замрази цените, за да спре това поскъпване. Това са нашите резерви по отношение на еврозоната“, каза лидерът на БСП.

Нинова заяви, че третият мандат е последният шанс да бъде сформирано правителство и групите трябва да намерят онова, което ги обединява, а не да търсят разделителни линии. Ако той бъде връчен на БСП, партията ще направи всичко възможно да го осъществи, защото осъзнава отговорността и необходимостта от редовно правителство, заяви Нинова.

„Президентът умишлено забави, уж за да даде време за разговори, а се получи точно обратното – конфликтите се задълбочиха. Не смятаме, че  са необходими още едни консултации. Всичко си казахме, всичко се вижда, ние минахме през най-важната процедура в парламента – бюджетната.  Там всички заявиха ясно позициите си за приоритети“, посочи Нинова и допълни, че правителство с третия мандат трябва да бъде със срок и с определени задачи.

„Държавата е без бюджет, както знаете, продължиха стария бюджет, което е абсолютно недостатъчно на този етап. Замразени доходи в тази инфлация, цени, обедняване, просто е абсурд да приемем“, каза лидерът на БСП.

Тя очерта важните теми за българското общество, по които трябва да се работи: „Не може в 21. век да нямаш лекарства за деца, просто е абсурд. Мигранти в цялата страна се залавят и се движат напред-назад. Полицаи загиват – на границата, в Бургас, полицаи возят мигранти, полицаи помагат на дрогирани шофьори да избягат от местопрестъплението. Огромна е битовата престъпност – убиват или изнасилват баба за 20 лв. пенсия и човек за шише ракия. Има много горещи належащи въпроси, ежедневни, които тормозят хората и можем много бързо да ги решим“.

Лидерът на БСП заяви, че партията има принципни различия между политиката на служебния кабинет и това, което изповядва БСП: „Служебният кабинет взема неразумни решения и това трябва да бъде коригирано от едно редовно правителство. Има едно противоречие в поведението. Не може милиарди в момента в тази криза да се изсипват за самолети и за техника, а да замразят заплати, детски, майчинство, на работещите хора да не помогнем“, каза Нинова.

Тя посочи, че  нападките на президентската институция срещу партиите и срещу парламента, постоянно наливат масло в огъня на рушене на българската демокрация. „Освен това президентската институция не стои встрани от това, да кажеш „политическата класа се провали“, означава, че и президентската институция се е провалила“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че служебното правителство продължава тенденцията, която ГЕРБ налагаха 12 години – на незачитане на парламента, на неуважение и унижение на парламентарната република.

„Неприсъствието на премиера няколко пъти е демонстрация точно на това. Въпросът е голям и принципен. Част от промяната, която трябва да стане в България е това – институциите да си бъдат на мястото, всеки да си е в рамките на правомощията, да има взаимно уважение, да има разделение на властите и взаимен контрол“, каза Нинова.

„Ще направим всичко възможно да имаме редовен кабинет. Тръгнем ли с предубеждение, че нищо няма да се случи, по-добре да не се опитваме. Трябва да направим всичко възможно, България има нужда от стабилност, хората имат нужда от спокойствие“, каза в заключение лидерът на БСП.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега