Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Костадинов: При повече от 400 хил. подписа, нямат право да отхвърлят предложението за референдум

Костадинов: При повече от 400 хил. подписа, нямат право да отхвърлят предложението за референдум

Костадинов каза, че няма намерение да обжалва пред Конституционния съд и изрази убеденост, че държавният глава ще насрочи референдум за запазване на българския лев.

Референдум за българския лев ще има, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг пред Народното събрание.

"Решението на правната комисия за отхвърлянето на предложението на Инициативния комитет за провеждане на референдум за запазване на българския лев беше отхвърлено вчера в Народното събрание", каза Костадинов. Според него народните представители са "паднали жертва" на собствената си юридическа немощ, защото са нарушили закона и са създали юридически вакуум. „Единственото решение е президентът да насрочи референдум“ каза Костадин Костадинов.

Според него депутатите нямат право да отхвърлят предложението за референдум, когато има повече от 400 хил. подписа. „Единственото основание, което имат, е, ако нарушава закона за провеждане на референдумите, който казва, че по вече влезли в сила международни договори, референдуми не могат да се произвеждат“, каза лидерът на "Възраждане".

Той попита какво се случва, когато едно решение за отхвърляне бъде отхвърлено и си отговори, че това означава, че референдум ще има. "Те се объркаха вчера, защото попаднаха в много непозната юридическа територия заради това, че всъщност нарушиха закона", коментира той.  

"Когато нарушаваш закона, създаваш юридически вакуум", заяви Костадинов. 

По думите му сега единственото решение е президентът да насрочи референдум. Костадинов обясни, че "Възраждане" са попитали сто пъти "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС защо не сезират Конституционния съд, но те не искат, защото много добре знаят, че нашият въпрос не нарушава закона. Според Костадинов би било добре президентът да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса за референдума и след като и той се произнесе, че законът не е нарушен, съответно такъв референдум да бъде произведен до края на годината. 

Лидерът на "Възраждане" Костадинов каза в отговор на въпрос, че няма интерес да обжалва решението на парламента пред Конституционния съд. "Защо да жаля, аз съм съгласен с решението, което беше взето вчера. То е за отхвърляне на предложението на правна комисия да се отхвърли референдума“, каза Костадинов. Конституционният съд е длъжен да се произнесе преди провеждането на самия референдум. "Когато той се произнесе, над него е само Господ", каза депутатът. Той е на мнение, че Конституционният съд няма да погази закона, защото там има професионалисти, които ще защитят правото на 604 хил. българи да бъдат питани. 

Костадинов каза, че няма намерение да обжалва пред Конституционния съд и изрази убеденост, че държавният глава ще насрочи референдум за запазване на българския лев.

Източник: БТА 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега