Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Купон на Острова" започва със страстни танго ритми в събота

"Купон на Острова" започва със страстни танго ритми в събота

За любителите на силните страсти, шеметните музикални мотиви, подвластни на южноамериканския темперамент, и характерната емоционалност на тангото в съботната вечер е концертът „Танго класика – нощ на страстта, тангото и емоциите…“.

Първата музикална проява на Държавна опера – Бургас на о. „Света Анастасия“, включена в програмата „Купон на Острова“ 2024,  е концертен спектакъл, представящ по атрактивен начин изисканата красота на тангото – на 6 юли от 21:00 часа на живописната открита сцена край морския бряг на единствения населен остров по Черноморието. Събитията от „Купон на Острова“ са доказали притегателната си сила и всеки път островната сцена се оказва твърде тясна да побере всички желаещи да преживеят усещането за съчетания на музика, романтика и неповторим залез над морето. За любителите на силните страсти, шеметните музикални мотиви, подвластни на южноамериканския темперамент, и характерната емоционалност на тангото в съботната вечер е концертът „Танго класика – нощ на страстта, тангото и емоциите…“.

Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство в лятната програма на бургаския културен институт, в която се съчетават различни музикални жанрове, представени чрез разнообразни изразни средства. Музикалните мотиви, които ще прозвучат на концерта в събота, са вплели в себе си заряда на самобитния вкус към живота, характерен за Южна Америка, както и отношението към емоционалното взаимодействие в танца на един мъж и една жена, в който се отразява вселена от чувства, красота на движения, ритми в обертоновете на страстта… Тангото е популярен жанр в изкуството – има различни направления – танго музика, танго поезия и танго танц. Възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. Тангото е философия, специфично светоусещане, изразено чрез тоналността на чувствеността и водовъртежа от емоции. Маестро Астор Пиацола е признат в историята на музиката като обновител на аржентинското танго, като по неповторим начин го издига от "музика на улицата" до музика, изпълнявана в концертните зали. Според специалистите, неговото творчество е достъпно както за ценителите на класиката, които се отличават с изискан вкус, така и за почитателите на други музикални жанрове.

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, носител на престижния приз „Музиканта на годината“ 2022 в анкетата на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР,  ще се представи на концерта на Острова. Той е носител и на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Младият музикант е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата, Той е първият музикант от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър, включително легендарната програма "Пиацола – последният концерт",  която повтаря последния концерт на композитора в Атина – 3 юли 1990 г. в гр. Атина, Гърция. В концерта „Танго класика“ на Острова ще участват: Стоян Караиванов /бандонеон/ & Ася Караиванова /контрабас/ Илиана Тодорова – пиано, Христо Белчев – цигулка, Евгения Маркова – цигулка, Наталия Султанова – цигулка, Нели Маринова – виола, Добриана Добрева – виолончело. 

„Съчетавайки познати мелодии от класическата музика с аржентинското танго и вълшебната музика на Астор Пиацола, този концерт обещава да Ви отведе на неповторимо пътешествие в кварталите на Буенос Айрес“, разкриват философията на музикалния проект самите изпълнители, които ще представят пиесите с майсторство, вкус, страст и лична харизма.

Останалите две събития от програмата „Купон на Острова“ са: „:Любовна история“ – музика от френското класическо кино – на 12 юли, и „Едит Пиаф – Non, je ne regrette rien – 60 години от земната кончина на именитата певица – на 8 август.Билети за концерта – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo и Eventim. Тръгване – от Магазия 1 – Пристанище Бургас  в 20:00 часа на 6 юли.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега