Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Имаме право на рекламация и за стоки с намаление

КЗП: Имаме право на рекламация и за стоки с намаление

Потребителите да не забравят, че имат право на рекламация и на закупените при Коледно-Новогодишните намаления стоки, в случай че се окажат дефектни, а онлайн покупките могат да бъдат върнати безусловно в 14-дневен срок, ако не им харесат. Това напомня Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в интервю за в. „Монитор”.

Потребителите да не забравят, чеимат право на рекламация и на закупените при Коледно-Новогодишнитенамаления стоки, в случай че се окажат дефектни, а онлайн покупкитемогат да бъдат върнати безусловно в 14-дневен срок, ако не им харесат.Това напомня Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защитана потребителите (КЗП), в интервю за в. „Монитор”.  

В последните дни преди празниците,когато най-интензивно се купуват подаръци, Маргаритов предупреждавагражданите да имат разумен поглед върху пазара. Той съветвапотребителите да обръщат внимание във всеки случай, когато има адресиран къмтях висок процент на намаление на дадена стока доколко е реален ида правят съпоставка с други обекти, които предлагат същите стоки.

За нарушения в търговската мрежапотребителите могат да сигнализират в КЗП. „Извършваме проверки по всякажалба или сигнал в търговските обекти или в онлайн магазините,където се продават стоки или се предоставят услуги. При установяване нанарушение налагаме санкции на търговците. Стараем се, разбира се, да съдействамена потребителите да получат едно справедливо разрешаване на техния спорс търговеца. Статистиката показва, че в по-голяма част от случаите, когато смесезирани за някакъв проблем, се е стигнало до удовлетворяващо потребителярешение. Това е положителна тенденция в нашата дейност, която ще опитаме даследваме”, казва председателят на институцията.    

Вече започнаха работа първите приемни на КЗП за този сезон в Банско и Пампорово, като предстои такава да бъде открита и в Боровец. В най-активната част отсезона ще бъде отворен и временен офис в Чепеларе.За обслужването на приемните комисията разчита на местни хора, които се наематсезонно, като към тях има изисквания – например знанието на чужд език, за даоказват съдействие и на чуждестранни туристи.

Маргаритов посочва, че временните приемни наКЗП в курортите през активните сезони са полезни и присъствието на контролнияорган чрез тях е важно, тъй като по-лесно се осъществява координацията спроверяващите екипи. „През лятото два пъти по-често бяхме търсени законсултация, вместо за подаване на сигнал или жалба за конкретни нарушения.Това според мен е индикация, че хората все повече се интересуват от правата сибез непременно да са станали жертва на некоректни търговци. Ако този ефект сезапази и в зимните приемни, доста добре ще сме си свършили работата по линияпревенция, която е основна за нас.”, коментира Маргаритов.

В дните преди Коледа и Нова годинаКЗП активно проверява пакетите на туроператорите за празниците и присъства с масирани проверки в търговските обекти. Комисията ще има дежурниекипи в почивните дни, които да реагират на постъпващите сигнали на националниятелефон на потребителя 0700 111 22.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега